Optimális főzés - gyorsan, olcsón, egészségeset

2008-10-22 06:41

Vannak jó receptjeid? Oszd meg másokkal! Nem tudod mit kéne főzni? Majd a többiek megmondják! Unalmas a pörkölt nokedlival? Próbálj ki új ételeket, tanuld meg a régieket kicsit könnyebben, egészségesebben elkészíteni! Az egészséges táplálkozás nem szenvedés, hanem jó móka, és még időt is megtakaríthatsz vele, és finom is! Várunk minden gyakorló háziasszonyt, és hobbyszakácsot eszme- és receptcserére.


Szerző Üzenet
swerz.tina 2009-06-04 16:51   
  én a sajttortát ajánlom a figyelmetekbe:)
Nagyon finom és sokkal egyszerűbb elkészíteni,mint az gondolnánk.
Nem is kell hozzá sok minden.

Itt is a recept:

"Tésztaburok

125 g vaj

3 evőkanál cukor

20 dkg kekszmorzsa



Töltelék

25 dkg túró

40 dkg tejszínes krémsajt

15 dkg cukor

1 vaníliás cukor

2 evőkanál liszt

3 tojás

1 tejföl

Tetszőleges belevalók: mazsola, fahéj, aszalt vagy friss gyümölcsök, reszelt narancs- vagy citromhéj, tejföl helyett gyümölcsnektár



Vajazz ki egy szétszedhető tortaformát. A megolvasztott vajjal keverd el a cukrot, majd a kekszmorzsát, és az így kapott masszát nyomkodd a tortaforma aljára és oldalára. Melegítsd elő a sütőt a maximum hőmérsékleten.

Dolgozd el simára a túrót, majd add hozzá a többi alapanyagot is. Spatulával keverd a masszát simára. A tetszőleges belevalókkal is ekkor teheted egyedivé a tortát. Öntsd a tölteléket a tortaformába, egyengesd el a tetejét, majd sütőben közepes-kis lángon süsd 45-50 percet. Hagyd kihűlni a formában, majd ezután díszítheted gyümölccsel, tejszínhabbal, vagy hűtőben is lehűtheted fogyasztás előtt.

Extra tipp: a morzsára teríts egy réteg gyümölcsöt + töltelék + gyümölcs a tetejére is, így igazán frissítő tortával lepheted meg a kedvesed/vendégeidet vagy akár saját magadat :-)"
Micimami 2008-12-10 16:33   
  Lángos, a gyerekek kedvence, jön a téli hosszú szünet, itt a recept: 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, és kb fél liter tej. Én kenyérsütőgépben dagasztom, annyi tejet adok hozzá, hogy kemény legyen a tészta. Nem kell keleszteni, hanem belerakni egy kiolajozott kb 20 l-es kukazacskóba,és úgy bekötni, hogy a keléshez legyen még hely. Aztán be a hűtőbe, legalább egy éjszakára. Másnapra duplájára kel. Olajos kézzel kb őszibaracknyi gombócokat gyártok, csak annyit, amennyit frissen megeszünk, és olajos kézzel vékonyra kinyújtva, forró olajban kisütöm. Tejfölt összekeverek fokhagymakrémmel, kis sóval, ezzel kenjük meg, és kis lyukú reszelőn füstölt sajtot reszelünk rá.
Micimami 2008-12-10 16:18   
  Ha még pikánsabbá, karakteresebbé szeretnéd tenni, a vízből végy el 1 dl-t, és önts helyette száraz fehér bort. A szesz elfő, az íz marad. Isteni. Ezért ma is vettem egy sonkatököt.
vendég 2008-11-09 16:50   
 
juliska írta:
Brigidaire írta:
Én is egy hasonló recept alapján csináltam ilyen levest, a család imádja. Az én receptemben a tököt előtte meg kell sütni sütőben, a többi ugyanez. A hosszúkás formájú, ún. kanadai tökből a legjobb szerintem. Brigi


Ha már sütőtökről van szó, egy kedvenc pástétom, kanadai tökből:

Egy apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, rádobjuk az apró kockára vágott sütőtököt, és fedő alatt péppé pároljuk. Most jön a fűszerezés: apróra vágott/zúzott fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, só, és sűrített paradicsom jócskán. Összeforraljuk, és langyosan vagy hidegen, korpás/magvas kenyérrel fogyasztjuk.
A mennyiségek ízlés szerintiek, de kb. 50-60 dkg tökhöz egy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, egy kis doboz sűrített paradicsom ajánlott. A többi tényleg ízlés szerint.

Szeretném az "egyszerű és nagyszerű" ételek receptgyüjteményét gazdagítani: 1 csésze /2 dl/ fehér babot
- előző este beáztatva - megfőzűnk kellő mennyiségű vízben, ízlés szerinti sóval babérlevéllel. Ha megfőtt, tejes habarást készítünk, amivel besűrítjük - majdnem mártás sűrűségűre - csipet cukorral, ízlés szerint ecettel ízesítjük. Laktató, jó ízű leves és minimális idő kell az elkészítéséhez!
Második fogásnak a szintén egyszerűen elkészíthető, és minimális időigényű tepsis krumplit ajánlom: 1 kg krumplit meghámozva, felkarikázva /nyersen/ beleöntjük a kiolajozott sütőedénybe, leöntjük az alábbi keverékkel: 1,5 pohár tejföl, 1 tojás, 3 evőkanál étolaj, 5 dg reszelt sajt.
Ha kalóriadúsabban szeretnénk szórjuk meg a tetejét felkockázott kolozsvári szalonnával. Nem csak savanyúság, de savanykás kompót is passzol mellé!
juliska 2008-10-30 09:31   
 
Brigidaire írta:
Én is egy hasonló recept alapján csináltam ilyen levest, a család imádja. Az én receptemben a tököt előtte meg kell sütni sütőben, a többi ugyanez. A hosszúkás formájú, ún. kanadai tökből a legjobb szerintem. Brigi


Ha már sütőtökről van szó, egy kedvenc pástétom, kanadai tökből:

Egy apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, rádobjuk az apró kockára vágott sütőtököt, és fedő alatt péppé pároljuk. Most jön a fűszerezés: apróra vágott/zúzott fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, só, és sűrített paradicsom jócskán. Összeforraljuk, és langyosan vagy hidegen, korpás/magvas kenyérrel fogyasztjuk.
A mennyiségek ízlés szerintiek, de kb. 50-60 dkg tökhöz egy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, egy kis doboz sűrített paradicsom ajánlott. A többi tényleg ízlés szerint.
Brigidaire 2008-10-28 14:54   
  Én is egy hasonló recept alapján csináltam ilyen levest, a család imádja. Az én receptemben a tököt előtte meg kell sütni sütőben, a többi ugyanez. A hosszúkás formájú, ún. kanadai tökből a legjobb szerintem. Brigi
hjiren 2008-10-27 14:19   
  A " mindmegette" oldal receptjét másolom ide, itt a szezonja a sütőtöknek. Olcsó, egészséges, hatásos a szabadgyökök ellen és gyorsan elkészíthető. Irjatok, ha kipróbáltátok.
Üdv: Irén

Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:  1 kg sütőtök,  1 póréhagyma,  2 evőkanál vaj,  0,5 l víz,  2 dl tejszín,  só,  fehérbors,  szerecsendió
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk és kockára vágjuk, a pórét vékonyan felszeleteljük. A felforrósított vajon megfuttatjuk a pórét, picit sózzuk, majd hozzátesszük a tököt, átforgatjuk, felöntjük a vízzel (éppen ellepje a tököt), sóval, őrölt fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük, és puhára főzzük. Ha megpuhult, turmixgépben pépesítjük, hozzáöntjük a tejszínt és átmelegítjük. Ha hígnak találjuk, kevés liszttel lehet sűríteni.