Az idős emberek jelentik az internet jövőjét

2009-04-23 08:56

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=66943


Szerző Üzenet
lipedit 2010-07-20 15:31   
  Könyvtárak szerveznek tanfolyamokat "Kattints rá nagyi!" keretében. Próbáld meg, a VMMK egy jó könyvtár, érvényes olvasójeggyel napi fél órát ingyen is lehet netezni náluk.

ziluska írta:
Csak most találtam az oldalra, mert kezdő netező vagyok,szeretnék többet tudni a számitógépről,csak nem tudom hol oktatnak nagyikat Szfváron. Akinek van hasznos javaslata, kérem ossza meg velem. 60-as nyüzsgős nagyi. Köszönöm

ziluska 2010-07-15 17:17   
  Csak most találtam az oldalra, mert kezdő netező vagyok,szeretnék többet tudni a számitógépről,csak nem tudom hol oktatnak nagyikat Szfváron. Akinek van hasznos javaslata, kérem ossza meg velem. 60-as nyüzsgős nagyi. Köszönöm
Civilke 2010-07-11 01:36   
  Kedves Nessie!

Viszont felfedeztem néhány szórakoztató helyet, mint jelen oldal is. Találtam olyan helyet, ahol ismerkedési alapot képez a közös érdeklődési kör, annak ellenére, hogy nem közösségi oldal. -írja hozzászólásában. Milyen jó is lenne, ha ez valóban így is lenne, így is maradna. Sajnos a hozzászóló, az érdeklődő látogató elég ritka madár mifelénk, ezt a hozzászólások dátuma is igazolja. Egy-két társam van, akivel igyekszünk ezen a helyzeten javítani. Én erősítem a cikkben leírtakat, mert túl a hetvenen is irogatok ilyen Józsibácsisakat, fényképeket készítek és retusálok, sőt van bátorságom az ismeretlenbe is belevágni, mert mint szakértő tudja, a kritikus válasz a programokban a yes, vagy a no. Hogy eltalálom a helyes választ, annak a valószínűsége 50%, ami ugye nem is olyan rossz arány. Végül nagy szeretettel fogadjuk, és remélem nem csak egyszeri látogató lesz, hanem többször is jelenkezik a fentiekhez hasonló értékes hozzászólásokkal!
NessieGraf 2010-07-10 01:44   
  Mondanám, hogy ugyanmár, mit keresnének az öregek a gép előtt - ha nem lennék 50 felett magam is.

Amúgy Józsi bácsi sztorija persze poénos, de a tapasztalataim azt mutatják, nem a Józsi bácsik azok, akik ilyeneket adnak elő.

Az életemből kb. 10 évet szoftver betanítással foglalkoztam. Akiket könnyű volt tanítani, azok 30 év alatt, vagy 45 év felett voltak. Akik a nyugdíj környékén jártak, vagy netán nyugdíjas dolgozóként tanultak, talán a leggyorsabban tudták a dolgokat elsajátítani.

Eleinte sokat gondolkodtam, hogyan lehet ez? Aztán rájöttem: ők nem öregek, tapasztaltak. Tudják, hogy csak a több tudás visz előre. És bizony már mernek nem mindenttudók lenni, hanem kíváncsiak, mint gyerekkorukban voltak.

A cikkben leírtaknak meg szerintem van igazságtartalma.

Én speciel idegbeteg tudok lenni a Twittertől. A Facebook, az iwiw és társaik meg egyszerűen a házból kikergetnek a bugyuta játékaikkal, a százezer felesleges, rámerőltetett, adataimra kíváncsi alkalmazásaikkal, körülményes ismerkedési megoldásaikkal.

Viszont felfedeztem néhány szórakoztató helyet, mint jelen oldal is. Találtam olyan helyet, ahol ismerkedési alapot képez a közös érdeklődési kör, annak ellenére, hogy nem közösségi oldal.
Civilke 2010-07-05 09:40   
  TE IS VOLTÁL EGYSZER KEZDŐ…
1. Prológ
Józsi bácsi egy vállalkozások alapításával foglalkozó kis cég mindenese volt. Bár csak 8 elemit végzett, az élet jó tanítómestere volt. Különböző szakmákat űző mesterek mellett dolgozott segédmunkásként. Szorgalmas, munkaszerető ember volt, és élt a lehetőséggel, hogy ellesse és megtanulja az épen aktuális munkája csínját-bínját. A rendszerváltozás ígéretében nagy reményekkel alakult vállalkozás, egy kárpótlási jegyekből megvásárolt, kétemeletes kis házat alakított át irodává. Kezdettől fogva itt dolgozott hősünk, ő feladata volt a csöpögő csapok megjavítása, villanyszerelési munkák elvégzése, a takarítás, reggelente a posta elintézése, a tízóraizáshoz szükséges tejek, zsemlék beszerzése és kivételes alkalmakkor a méregerős kávé elkészítése is. Úgy látszott, hogy ő egy nélkülözhetetlen fogaskerék, a húszfős vállalat gépezetében. De jött a bankok világválsága, a nehéz gazdasági helyzet, a növekvő adó- és járulékterhek, a vállalati "léghajónak", hogy fönn maradjon, homokzsákokat kellett kidobni. Elsők között kellett Józsi bácsinak átvenni ezt a szerepet, egyedüli könnyebbséget csak az jelentett, hogy 58 évesen korengedményes nyugdíjba mehetett.
1. Egy abszolút kezdő első találkozása a számítógépével.
Kis- másfélszobás panellakásban lakott egyedül, felesége 2 évvel ezelőtt hunyt el, szívinfarktus végzett vele. Egy fia volt, aki szorgalmának és tehetségének köszönhetően ösztöndíjasként végezte el kiváló eredménnyel az egyetemet. Jelenleg egy nagy, informatikai cég programozójaként dolgozott. Féltette az apját, hogy nem tud mit csinálni a hirtelen rászabadult sok idővel, és rossz társaságba keveredve alkoholista válhat belőle. Kapóra jött neki, hogy a vállalatánál kiselejtezték a régi számítógépeket, és gondolva egy nagyot, elvitt egyet az öregnek. Rákötötte a ház kábelrendszerére. Föltöltötte a legfontosabb programokkal, megmutatta az öregnek, hogy hol kell be- és kikapcsolni megmutatta neki a bűvös "e" betűs billentyűt, mondván, ha ezt megnyomja, mindent láthat és olvashat; hogy mi történik a nagyvilágban. Fontos dolga nem engedte, hogy tovább maradjon, de elmentében megadta a mobilszámát az apjának, "Ha valami problémád akad, csak hívjál föl" búcsúzott el.
Az öreg nagyon büszke volt arra, hogy neki is van kompótere. Nem komputere, mert szerinte annak a szónak semmi értelme sincsen. Egyben félt is a bekapcsolástól, mert már annyiszor hallotta, idős korban nem lehet megtanulni a számítógép kezelését és harcolni kell a vírusok ellen fúrton-fúrt, mert azok olyan galádok, hogy tönkretehetik a büszkesége tárgyát, új kincsét. Elhatározta, hogy csirájában elfojtja a veszedelmet! Szája elé felkötötte a legnagyobb zsebkendőjét, és az irodai használatban erősen elkoszolódott billentyűzet fertőtlenítése mellett döntött. A felmosó vödröt teljesen feltöltötte meleg vízzel, tett bele jócskán az intelligens mosóporból, és óvatosan beleengedte a klaviatúrát. Várt egy pár percet, hogy legyen ideje a tisztítószernek dolgoznia (ő csak tudta a módját, hisz a takarítást is ő végezte volt vállalatánál). Ezután kiemelte a billentyűzetet, és körömkefével gyönyörű tisztára súrolta. Ezután nekitámasztotta a falnak, hagyni kell kicsepegnie. Ugyan így járt a "pipereszappan" is, - így nevezte a géphez kapott egeret. Nem sokra becsülte a mosóerejét, mert látta, hogy a dolgozók evvel próbálnak tisztára súrolni egy köpésnyi gumilapot, és egy egész műszak alatt nem tudnak végezni vele. Reggel aztán mindig elölről kezdik az egészet. (mint Ágnes asszony, de Józsi bá nem tudott erről a sztoriról.) Óvatosan bedugta a PC-be a két eszköz csatlakozó dugóját – ez nem volt nehéz, mert színes a végük, lilát a lilába, zöldet a zöldbe, és a gép villásdugóját az aljzatba. A gép indításra készen állt. Mármint Józsi bácsi szerint. Kis habozás után a PC oldalában található két gomb közül megnyomta a nagyobbikat. A gép elkezdett morogni, a képernyő sötét maradt, az öreg egy lépést ijedtében hátraugrott. Egyelőre csak zajt sikerült előállítani. Kihúzta a vezetéket a konnektorból, és hívta a fia telefonszámát. Mikor bejelentkezett, méltatlankodva mondta neki:
- Fiam! Semmitérő ez a masina, nem indul meg rendesen, pedig megmostam bő vízben a billentyűket is. A telefonban jól lehetett hallani, amint a fia tépi a haját, és zihálva kapkod levegő után.
- Apám! Hát az egész gép kaput, ha víz, vagy pára megy bele, magát meg agyonvágja az áram Ma már ne használja a gépet, várja meg míg kiszárad és akkor próbálkozzon újra! Hátha sikerül! Az öreg így morfondírozott magában:
- Nem kell várni! Tudom, mit kell tennem. Fogta a billentyűzetet és rátette a forró fűtőtestre. Igaza volt! Egy óra múlva porszáraz volt a tasztatúra, igaz egy kicsit deformálódott a melegtől, és ettől kezdve minden második leütésnél koppant egyet az asztallaphoz verődő alja, emlékeztetve a "Tuskólábú visszatér" című izgalmas film főhősére. Aztán a sors kegyes volt hősünkhöz. Izgalmas várakozással figyelte a monitoron szaladgáló betűket, a kis résben guruló tekegolyó szerűségeket, majd tágra nyílt szemmel rácsodálkozott a képernyőn föltűnő legelő képére. Egy óra hosszat bámulta a látványt, nem akarta megzavarni holmi billentyűzéssel. Rájött, hogy az időnként fellépő sötétséget a"pipereszappan" kis megmozdításával elűzheti, és ismét gyönyörködhet a fölbukkanó zöld domboldalban. Nagyon boldog volt!

3. Egy relatíve kezdő első programtelepítése a számítógépére.
Józsi bácsi szépen haladt a számítógépezés titkainak alapfokú megismerésében, melyben nagy segítségére volt a fia, aki a tanulságos billentyű-nagymosás után fokozott figyelmet fordított tanítványára. Már tudott levelet írni és olvasni, és kicsit "imbolyogva" szörfözni. Így történhetett meg, hogy egyik este véletlenül telibe talált egy szex oldalt. Mikor először meglátta a nagy, kibélelt mellű, pucér bombázókat, gyorsan, szégyenlősen elfordította a fejét. Várt egy kicsit, arra számított, hogy ezek a szemérmetlen perszónák közben felöltöznek. Számolt húszig, majd visszafordult. Meglepve látta, nemhogy felöltöztek ezek a nők, hanem ruhátlan férfitársaságot is kaptak, akik máshol voltak kibélelve. Aztán amit azok csináltak! Ölelgették egymást, mindenféle kunsztokat mutattak be. Józsi bá' elégedetten állapította meg, mennyivel egyszerűbben megoldották ők a szeretkezést kedves feleségével. Nem kellett fejen állni, ölbe véve cipekedni, oldalozni, nyögdécselni, elintézték ők a hagyományos módon, és jó volt mindkettőjüknek, - vélte, legalább is neki igencsak. Mélyen felháborította a látott befejezés is, az, hogy a térdre kényszerített nőt megalázva az arcára fröcskölték a szeretkezés végtermékét! Milyen egyszerűen megoldották ők ezt a problémát. Legföljebb annyi történt csak, hogy gyakrabban kellett lepedőt mosni.
Józsi bácsit zavarta, hogy nem tudott angolul, ennek ellenére próbálgatta a leírva látott - és hallott szavakat a maga nyelvére lefordítani. Így történhetett meg, hogy egy számítógép és kellékeivel foglalkozó üzlet mellett elmenve, megpillantott egy dobozt, amin egy feltűnően csinos, fiatal, valószínűleg titkárnő, diadalmasan mutogat egy teleírt lapot a háttal álló főnőkének. A dobozon hosszú szöveg volt látható, amely közül egy szó tűnt ismerősnek, és könnyen magyarra fordíthatónak Józsi bácsi számára, - aki még mindig hatása alatt volt a tegnap látottaknak, - és ez a szó a softwer volt. Áááá! Húzta széles mosolyra a száját, amikor azonnal sikerülni látszott a szinkronfordítása. Szop, ver! Mindjárt tovább szőtte magában a sztorit. Kíváncsi volt a történet végére, ezért befordult a boltba.
- Azt a videokazettát szeretném megvenni, ott, ott, igen azt!
- Ez nem videokazetta, hanem cd, és azt a PC CD-romjába kell betenni
világosította fel az eladó.
- Igaz, hogy régi a komputerem, de egyáltalában nem romos! - válaszolta hősünk, egy kis sértődéssel a hangjában. Az eladó azonnal látta, kivel van dolga!
- Persze, tudom! Nyugtatta meg az eladó. Azt a kis széles, keskeny nyílást nevezik CD-romnak a számítógépe elején. Ezt a programot most 40%-kal olcsóbban tudom megszámolni magának. Az öreg megnézte a dobozt, és látta a föliratát "BASIC for Beginner". Magában somolyogva arra gondolt: egy újabb szó, aminek rögtön tudta a magyar megfelelőjét, és megvette a softwert.
Sietett haza, és otthon, mint egy gyerek a karácsonyi ajándékát, olyan lelkesedéssel bontotta fel a csomagot. Egy pillanatra fölsejlett benne, jó volna a művelet előtt a fiával konzultálni, de győzött benne a büszkeség. Annyi mindent meg tudott csinálni életében, pont ezt a kis dobozkát ne tudná a számítógép hosszúkás nyílásába bedugni? Hát nem tudta! Az a műanyag tok szélesebbnek látszott a nyílásnál. Tudta, hogy vigyázni kell rá, ezért először egy fakalapáccsal ütögetve a végét próbálta meg bekényszeríteni a résbe. Miután ez a kísérlete sikertelen volt, előhozta a stószreszelőt, és avval próbálta a szerinte bemeneti oldalát a toknak leélezni. Ezt azonban már nem bírta a műanyag tok, nagy csattanással kettérepedt, a benne levő lemez leesett a földre, és bekacsázott az étkező asztal alá. Az öreg nyögve lehajolt érte, majd miután fölvette, lefújta a port róla, és félve attól, hogy a leeséskor meggörbült egy kicsit, föl-le hajtogatta, ahogy az írógép-papírokat szokták használat előtt. Be kellett látnia, ehhez a művelethez valami kis tudományt hozzá kell olvasni. Megnézte a dobozt, és talált is benne egy vastag könyvecskét, aminek nagyon megörült. Ez azonban korai volt, mert a leírás ugyan ötnyelvű volt, úgymint óperzsa, délkínai nyelvjárás, mongol, üzbég és szanszkrit, de elkeseredésre semmi ok, lemezen volt egy világnyelven - eszperantóul is. Hősünk elkeseredve leült, miközben tekintete a széttört tokra esett. Most vette csak észre, hogy egy papírlap volt ráragasztva a belső lapjára magyar szöveggel:
A lemez bedugása után, figyelje a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha nem jelenik meg semmi, a lemezindítás nem automatikus. Na, nem kell mindjárt megijedni! Ilyenkor keresse meg a Help menüben, hogy hová a fenébe is kell beírni a varázsszót: setup. Ha ezen a procedúrán túl van, megkezdődik a küzdelem, ember és gép között. Előfordul, hogy a lemezolvasó kattog, és mindenféle ákom-bákomok jelennek meg a képernyőn. Ilyenkor addig próbálkozzon, amíg el nem indul a program, vagy el nem sötétedik a képernyő, jelezve, tönkrement a lemezolvasó. Abban az esetben, ha a hiba a vásárlástól számított 3 napon belül jelentkezik, a vásárlás helyén egy újra cserélik.
Reméljük, hogy az esetleg előforduló nehézségek legyőzésén sikeresen túl téve magát a felhasználó, megjelenik a Licenc menüpont. Józsi bácsi elővette a nagyítóját, mert ez olyan apró betűkkel íródott, hogy elolvasásához 200%-os nagyítás szükségeltetik. A lényeg persze a végén volt: a szerzők az előforduló hibákból eredő károkért semminemű felelősséget nem vállalnak.
A licenc végén ezt a nem nagyon biztató szöveget olvasta, kattintson a mégse gombra, ha nem fogadja el a feltételeket és a kilépést választja.
- Itt egy lehetőség a menekülésre, gondolta, de nem vesztette el a reményt és tovább folytatta az olvasást.
Ezután jöttek a program használatának a feltételei:
Vulkánkitöréskor, cunamiban, valamint országos erdőtűzben, ne használja a programot. A kutyák is szívesen rágódnak rajta, ezért mindig tartsa elzárva!
A működéshez szükséges számítógép kiépítés Józsi bácsi értelmezésében:
2 magos professzor. 20 Rum-memória, amelyik 20 kupica rum betáplálása után is legalább 80%-os hatásfokkal működik. Opcionálisan 40 Rumos memória is beépíthető. Egy 1,5 Terra bájtos memória, ami alkalmas a program használatakor felgyülemlett sok marhaság tárolására
Telepítés. Három lehetőségből választhat:
1.) Gyors (Ajánlott)
2.) Vájtszeműek számára készült, és
3.) Kilépés (menekülés utolsó lehetősége!) menüpontok között.
Józsi bácsi az utolsó lehetőséget választotta. A telefon után nyúlt, hogy
segítségül hívja a fiát.
Tanulság: Öreg kecske is megnyalhatja a sót. - Ha tanul, anélkül nem megy!

Civilke 2009-07-15 09:17   
  Egyszer Regan elnök beszédet tartott egy egyetemen! Az egyik hallgató fölállt és hozzászólásában kifejtette, hogy az idősek elmaradtak a modern technikától, nem használtak PC-t, mobil telefont stb. A válasz nem késlekedett:Mi nem használtuk, hanem megalkottuk ezeket!
noparadigma 2009-07-14 17:16   
  Ez így igaz!
androka1977 2009-06-04 17:09   
  egyetértek
Ábel 2009-06-04 16:28   
  nem hiszem hogy tul nagy igazságtartalma lenne a cikknek...
fati 2009-06-04 16:20   
  Hát érdekes, én inkább a fiatalokra gondoltam
Bárányfelhő 2009-06-04 16:20   
  ez nagyon érdekes. több ilyen kérünk:)
JR Veriga 2009-04-23 08:57   
  Ezt az "érdekes" cikket találtam az imént az sg.hu oldalán:-)

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=66943