Öreg a nénikéd
2012-02-12 08:58

Szex és szívbaj

Ha önnek nemrégiben volt szívrohama vagy szívműtéte, esetleg aggódik, hogy a szenvedélyes pillanatokban megemelkedő pulzusszám veszélyes lehet. Az Amerikai Szív Társaság véleménye szerinte a szex teljesen biztonságos a legtöbb szívbeteg számára.

 


Azok a szívbetegek, akiknek nyugalmi állapotban is vannak tüneteik, szüneteltetni kénytelenek a szexuális életüket, amíg állapotuk stabilizálódik. De ha a beteg képes élénk sétákra, vagy mellkasi fájdalom, ritmuszavar vagy légszomj nélkül két emelet megmászására, minden gond nélkül visszatérhet a normális nemi élethez. A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a betegnek meg kell kérdeznie orvosát, mielőtt újra kezdi a nemi életet. Az orvosok véleménye szerint a szex teljes elhagyása ronthatja a beteg állapotát, és akár depresszióhoz is vezethet.

A szexuális tevékenység közben fellépő szívproblémák nagyon ritkák. A szívrohamok kevesebb mint 1%-át indítja el a szex, és ennek esélye még kisebb azoknak az esetében, akik rendszeres testgyakorlást végeznek. A keveset vagy egyáltalán nem mozgó ember számára a szex háromszorosára növeli a szívroham valószínűségét, míg az edzésben levők esetében a növekedés csak mintegy 20%-os. Az esély mindkét esetben így is rendkívül alacsony marad.

A Társaság által kiadott irányelvek szerint a páciensnek legalább egy hete kell várnia, hogy szívrohama után újrakezdje a nemi életet. A koszorúér-műtéten vagy más szívműtéten átesett betegeknek ehhez 6-8 hétre is szükségük lehet.

Ha valaki bizonytalan fizikai teljesítményét illetően, célszerű terheléses EKG és légzésfunkciós vizsgálatot végeztetnie, amely meggyőzheti róla, hogy bírni fogja a szex közben fellépő fizikai megterhelést.

Az orvosok azt javasolják, hogy bizonyos alapvető dolgokat tartsunk be, azaz ne fogyasszunk szex előtt nehéz ételeket és alkoholt, válasszunk olyan testhelyzetet, amely nem gátolja a légzést, kerüljük az ismeretlen helyszíneket és partnereket. (A legtöbb szex közben elszenvedett szívroham házasságon kívüli kapcsolatokban következik be.)

A nemi élet újrakezdésénél eleinte ne várjunk túl sokat az aktustól, az orgazmus elérése esetleg csak néhány alkalom után sikerülhet.

A szívbetegek szexszel kapcsolatos aggodalmait gyakorta nem veszik elég komolyan, nemcsak az orvosok, de a családtagok vagy a partner sem. Feltétlenül érdemes a dologról az orvossal és a szexuális partnerrel is beszélgetni.