Öreg a nénikéd
2012-02-27 14:28

Év az aktív időskorért az Unióban

Az Európai Unió Bizottsága 2012-t az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás évének nyilvánította. Ezzel fel akarják hívni a figyelmet az egészséges életmódra, az öregkor egészséges megélésének lehetőségére.

 


Az aktív öregedés programja a mostani 50-60-aok számára lehetőséget kíván adni rá, hogy

tovább maradjanak a munka világában, és megoszthassák tapasztalataikat,

aktív szerepet játsszanak a társadalomban,

olyan egészséges és teljes életet élhessenek, amilyen csak lehetséges.

A program egyik kulcsfontosságú tényezője a gyorsan öregedő társadalomban a nemzedékek közötti szolidaritás fenntartása és erősítése.

A politikusok és döntéshozók számára a legfontosabb feladat ebben a vonatkozásban az, hogy javítsák az aktív időskor és a hosszabb független életmód feltételeit a foglalkoztatás, az egészségügy, a szociális szolgáltatások, a felnőttoktatás, az önkéntes munka, a telekommunikációs és információtechnológiai szolgáltatások és a közlekedés terén.

Az európai társadalmakban az idősebb korosztály tagjainak száma és a teljes népességhez viszonyított aránya rohamosan nő. Az egész társadalom érdeke, hogy az emberek minél tovább legyenek képesek gondoskodni önmagukról és közvetlen hozzátartozóikról, ezéltal csökkentve az állam és az összes adófizető ezzel kapcsolatos terheit.

Az Európai Év fel kívánja kelteni a figyelmet a fentiekre, és lehetőséget akar teremteni rá, hogy a legjobb megoldások elterjedjenek az egész kontinensen. A cél elsősorban a politikusok és a szakemberek felhívása arra, hogy tűzzenek ki megfelelő célokat, és jelöljék meg az ahhoz vezető utakat, valamint gondoskodjanak a szükséges forrásokról és azok korrekt felhasználásáról. A program célja, hogy 2012 után is ébren tartsa ezt a kérdést, és hosszú távra biztosítsa Európában az aktív és egészséges időskor lehetőségét.

(A képen az év megnyitója alkalmából rendezett koncert)