kissebb méretnagyobb méret   
Balogh Ágnes, 2008-04-23 20:44

Urbitális Majális - Budapest másképp!

Nap mint nap érdekességekbe ütközünk, de szinte sosem vesszük észre. Budapest nem csak az idelátogatóknak, hanem az itt éloknek is számtalan különlegességet tartogat - ezeket segít felfedezni az április 16. és május 31. között megrendezett Urbitális – Budapesti Urbanisztikai Majális. Az idén eloször, hagyományteremto szándékkal elindított majális több száz programja azokat a rejtett városi értékeket tárja fel, amelyekrol hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Megnézhetjük a szinte elfelejtett muemlékeket és az épülo 4-es metrót, építészek a helyszínen mutatják meg az új városi fejlesztéseket, színházi eloadások, filmek, versenyek és kerékpáros kirándulások várják az érdeklodoket - a legfiatalabbaktól a legidosebbekig.

 


A hat héten át tartó, egész Budapestet behálózó eseménysorozat a város gazdagságát, sokarcú kultúráját, ezerszínu társadalmát szeretné bemutatni. A cél a "láthatatlan" Budapest felfedezése, ezért a majális programjai új nézopontokat és új szempontokat adnak a fováros megismeréséhez, hogy a külföldi és hazai látogatók mellett a budapestiek is rácsodálkozzanak a város értékeire.

Az Urbitális Majális egy városi szövetbe ágyazott élo kiállítás. Az eseménysorozat – a Kulturális Örökség Napja, az Építészet Hónapja vagy a Múzeumok Éjszakája rendezvényekhez hasonlóan – változatos programokkal várja az érdeklodoket.Ezekben részt vesznek a különbözo városrészek, Budapest fobb terei, parkjai, létesítményei. Egy-egy alkalommal megnyílnak olyan intézmények, amelyeket máskor nem lehet megnézni, például tuzoltóállomások és buszgarázsok. A budapesti közszolgáltatók május 16-án és 17-én szerveznek nyílt napokat, akkor az érdeklodok megnézhetik, hogyan muködik a város, bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé.

Májusban minden szombaton buszos túra indul a Duna-menti beruházásokhoz a Csepel-szigettol a Közraktárakon át egészen a város legészakibb pontjáig, ingatlanfejlesztok és építészek vezetésével. A következo hat hétben lesz városzöldíto majális, underground filmklub, színházi eloadások gyermekeknek és felnotteknek, futóverseny, városfejlesztési túra és 4-es metró látogatás. Lesznek kiállítások múzeumokban, kulturális intézményekben, de a hagyományostól eltéro helyszíneken is. Az események között helyet kapnak a hagyományos konferenciák és kiállítások, de a városi séták, a kerékpáros kirándulások és a gyerekprogramok is.

A különleges majális nem tud minden, a várossal kapcsolatos kérdésre válaszolni, sokkal inkább új ötleteket, gondolkodásmódokat kíván bemutatni. Az eseménysorozat a Fovárosi Önkormányzat, a Studio Metropolitana, a Sygma Produkció, a Privy Council és a REevolutio Programiroda közös szervezésében valósul meg.

A programokat a www.urbitalis.hu oldalon találhatják meg az érdeklodok.

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!