kissebb méretnagyobb méret   
2008-11-11 22:25

65 felett ajánlott a rendszeres alkoholfogyasztás?

Serkenti az idősek agyműködését, javítja a hangulatot és jótékony a hatása depresszió esetén - jelentették ki brit tudósok egy kutatásra támaszkodva a rendszeres alkoholfogyasztással kapcsolatban.

 


Egy korsó sörben annyi alkohol van, mint 2 deci borban

Mielőtt bárki a szeszlobbi aknatevékenységét sejtené e meglepő állítás mögött, fontos leszögezni, hogy a Peninsula Medical School kutatói nem arra buzdítják a korosztályt, hogy ha tehetik, jól tintázzanak be, csak azt az állítást erősítik meg, melyet számos tanulmány állít, hogy a rendszeres, ámde mérsékelt alkoholfogyasztás egészségesebb az absztinenciánál. A megállapítás 13 ezer, 65 feletti brit és amerikai nyugdíjas vizsgálatán alapul, akiknek ivási szokásait vetették össze fizikai-mentális állapotukkal, kognitív képességeikkel. Az eredmény szerint a brit nyugdíjasok, akik közül a férfiak (28,6%) és nők (10,3%) közül is többen isznak meg naponta legalább egy italt, jobb állapotban vannak, mint amerikai társaik, akiknél ezek a mutatók 10,8 illetve 2,9 százalék. A kutatást vezető Ian Lang kiemelte, hogy a végeredmény szerint a kemény ivók mellett az absztinensek voltak a legrosszabb állapotban, míg azok közt, akik napi egy vagy annál több pohárral fogyasztanak, nem találtak semmi különbséget. Lang szerint a korábbi állítás, miszerint idős korban szervezetünk rosszabbul tolerálja az italt, nem állja meg a helyét: a rendszeres, kordában tartott itókázás kifejezetten jó hatással van az idős korosztály fizikai és szellemi állapotára. Tegyük hozzá: csakis a minőségi alkoholról van szó.

Mégsem pusztítja az alkohol az agysejteket?

 Perry Bartlett professzor, a Queensland Agykutató Intézet (QBI) igazgatója meglepő állítással rukkolt elő egy tavaly nyári, az idegrendszeri őssejtekkel foglalkozó nemzetközi konferencián a tudóscsapata által végzett kutatásokra hivatkozva. A korábbi nézettel ellentétben: az alkohol nem károsítja az agysejteket - jelentette ki a világhírű specialista a világ vezető agykutatóinak részvételével lezajlott konferencián. A komoly szakmai vitát elindító állítás szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az alkoholfogyasztás az agysejtek károsodását idézné elő, s ugyan az alkohol ideiglenesen befolyásolja a viselkedést, az agy tartós károsodásáért nem felelős. A professzor ráadásul nem napi egy-két pohárkáról beszélt, hanem arra utalt, hogy már nem egy hiteles kutatás bizonyította, hogy napi egy üveg (!) bor csökkenti az időskori demenicát, azaz elbutulást, a mérsékeltebb alkoholfogyasztás pedig jótékonyan hat az érrendszerre, és segíthet a szívbetegségek s a gutaütés elkerülésében. A világ legnevesebb kutatóintézeteinek (Oxford, Cambridge, Yale, Pasteur Intézet, stb.) részvételével zajló konferencián a felszólalók további kutatásokat javasoltak az alkohol, a központi idegrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálatára.

A vörösbor még egészségtelen táplálkozás mellett is véd

 A Harvard Egyetem kutatói két éven át követtek nyomon középkorú egereket, amelyek egy részét alacsony kalóriaszinten, egy másik csoportjukat viszont zsírban és kalóriában dúsan tápláltak, utóbbiak azonban kiegészítőként kaptak egy reszveratrol nevű polifenolfélét, amely nagyobb mennyiségben a szőlőben, a vörösborban és a gránátalmában található. Legtöbben ugyan nem éltek tovább, az egészségi mutatóik azonban messze felülmúlták azon egértársaikét, akik nem kaptak reszveratrolt. A vörösbor összetevője ugyanis jó hatással van a szív- és érrendszerre, a csontok állapotára, csökkenti a koleszterinszintet, védi a sejteket az oxidációtól, fiatalon tartja a szívet, gyulladáscsökkentő hatású, s egészében lassítja az öregedési folyamatokat. A kutatók szerint a kis rágcsálók esetében ritkábban alakult ki hályog a szemen, és az egyensúlyérzékük, valamint a motoros koordinációjuk is javult. Az alultáplált és a zsírban gazdag étrend mellett reszveratrolt kapó egerek esetében emellett egyaránt kimutatták a SIRT1 nevű gén aktivitását, amelyet korábbi kutatások során néhány állatfaj esetében az élettartam meghosszabbodásával is kapcsolatba hoztak.

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!szsandor42 2008-11-15_05:37:08_#1

Ez nem kíérlet, gyakorlat! Nejemmel mind ketten
65 felettiek vagyunk. Minden reggel 3cl "kisüsti" pálinkával "indítunk". Nem több!!
És ez - reméljük még sokáig- hasznosnak, egész
ségesnek tűnik.Aki megteheti, annak csak ajánlani tudom .
Sanyibá!

---