kissebb méretnagyobb méret   
2009-04-08 21:35

Mosódió a vegyszermentes mosásért

Ugyanazt nyújtja, mint a hagyományos mosószerek, miközben vegyszermentesen tisztít, a ruhák színét és szöveti szerkezetét is megóvja, olcsóbb, mint a hagyományos mosószer, és egyben a környezetet is kíméli.

 


A mosódió

A mosódió csak a nyugati világ számára újdonság: Indiában és Nepálban évezredek óta ezzel a természetes anyaggal mosnak, néhány éve azonban megjelent a bioboltok polcain is, és aki „bátorságot véve" hitetlenségét leküzdve kipróbálja, megbizonyosodhat róla, hogy a természet valóban csodákra képes. A mosódiófa (Sapindus mucorossi) a szappanfélék családjába tartozó növény, amit évezredek óta termesztenek, és használják termését mosásra. A szaponin, amiről a szappan kapta nevét, 14%-os koncentrációban, kiváló minőségben megtalálható a szappanfa termésének héjában, s nem csoda, nem ámítás, csupán egyszerű kémia, hogy vízzel érintkezve habzani kezd, és ugyanúgy funkcionál, mint a szappan. Aki kipróbálja, megtapasztalja, hogy a mosódió hatékonysága nemcsak vetekszik a hagyományos vegyszeres mosószerekkel, de elmondható róla hogy hatékonyságát tekintve abszolút felveszi a versenyt a kemikáliás mosószerekkel. Ha természetes formában vásároljuk meg, egy pamutkendőbe csomagolva a termést a mosódobba dobjuk, és elsőre is el fogunk csodálkozni az eredményen, ám kapható egy kivonatolt változat is (mosódió koncentrátum), ami azonban dupla vagy tripla áron szerezhető be, miközben hatékonysága nem nagyobb.

Hogyan is működik a mosódió?

 A szaponin a szappant alkotó anyag, amely a vízzel vegyítve ugyanazt a habzást eredményezi, mint a megszokott mosószerek. A szappanfafélék családjába tartozó mosódió, amelyet ősszel szüretelnek, szárítanak, majd a magját eltávolítva mosásra hasznosítanak, furcsa lehet elsőre a kézben ragacsos burka miatt. Mindamellett aki kipróbálja, meggyőződhet róla, hogy működik a dolog, és hogy a hagyományos mosószerekhez képest ugyanazon hatás mellett környezetünk védelmében is jeleskedik. Az adalékanyagoktól mentes, 100%-osan természetes mosószer azt nyújtja, amit ígér: tökéletes mosást vegyszermentesen. A biomosás egyre gyarapodó hívei számára azonban jó hír, hogy nincs benne az a számos adalékanyag, amely a szövetet roncsolja, és az sem utolsó szempont, hogy természetes anyagaival képes akár a legvérmesebb foltot kivenni a ruhánkból. A bioboltokban fellelhető, a nagydumás reklámokhoz képest valóban a szóda erejével ható, a fehér ruhák makulátlanságát megőrző, kiegészítő biotermékek azonban még az igazán makacs foltokat is eltávolítják.

Mosás víz nélkül

 A (szinte) víz nélküli mosás a biotisztítás másik netovábbja. A minimális energiafogyasztást a hagyományos mosógép által elképzelt formában megvalósító mosógépek még a jövő zenéi. A Leeds-i Egyetemen kifejlesztett szerkezet mikrocsipek segítségével távolítja el a foltokat és a koszt a ruhából és a szövetekből. A minimális energiafogyasztással működő mosógépben egy maximum pohárnyi vízigényű szerkezet van elrejtve: A műanyagszemcséket használó újítás a vízmelegítésre, szárításra és szennyvízelvezetésre fordítandó energiát is megspórolja, mert csak a mosásra magára használja az energiát. Egy kutatás szerint csak az angol háztartások naponta 455 millió liter vizet használnak fel mosásra, ami 145 szabványos méretű úszómedence megtöltésére elegendő. A „futurisztikus" mosógép energiafogyasztása a szokványoshoz képest minimális, a hagyományos mosógéphez képest mindössze két százalék a vízfogyasztása. Mivel a ruhák szinte teljesen szárazon tisztulnak meg, nem kell szárítási programot használni a mosás után és nem kell energiát pazarolni tetemes mennyiségű víz melegítésére.


Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!