kissebb méretnagyobb méret   
2009-05-04 15:30

Betiltották az Orgazmus Egyházát - Tallóztunk

Kényes téma, mindig az volt. Nehéz róla beszélni. A szexualitást a keleti vallásokon kívül egy nagy világvallás sem tudta „megemészteni". Pedig elég Bernini Szent Teréz Extázisa című szoborkompozícióját felidézni ahhoz, hogy a témára árnyaltabban tekintsünk.

 


Carlos Bebeacua botrányosnak tekinthető alkotása

A hír csupán annyi, hogy Svédországban betiltották az Orgazmus Egyháza nevű közösséget. A skandináv állam déli részén található Lövenstadban működő „alternatív egyház" nevét az amúgy ritka nyitottságáról és liberalizmusáról híres ország egyik bírói testülete, a göteborgi ítélőszék ítélte botrányosnak és erkölcsöt sértőnek, és minden bizonnyal a vallásos emberek nagyobb része számára valóban megrökönyödést kelthet az 55 éves, uruguayi származású festőművész, Carlos Bebeacua által alapított hitközösség szemlélete. A néhány száz tagot számláló egyház templomának imaházában az egyházfő Az orgazmus Madonnája című hatalmas festményét csodálják a közösség hívei, egy alkotást, mely mivel sokan pornográfnak ítélték, az 1992-es sevillai világkiállításon nagy botrányt kavart. Bebeacua szerint az orgazmus ugyanis maga az Isten, és ezért imádni kell. Ha átfutunk a művészettörténeten, Szent Teréz ábrázolásán kívül is találunk számos, egyes korokban megrökönyödést kiváltó, nem mellesleg a „magas kultúra" részének tekintett műalkotást.

Az időseknek is „kijár" a szex

 Kanada nyugati részén alapítottak egy új politikai formációt, amely azt tűzte zászlajára, hogy „A szex jó, tegyük még jobbá!". A „Szexpárt" alapítói szerint már az iskolákban fontos lenne a megfelelő oktatás bevezetése, amely fokozatosan ébresztené rá a diákokat a szexualitás és a nemiség különféle aspektusainak fontosságára. A serdülők többek között a kölcsönös bizalom fontosságát és a másság elfogadását tanulhatnák meg, valamint a bulimia és anorexia korában a normális „testképzetet". A Szex Pártjának alapítói tisztában vannak azzal, hogy a május 12-i szavazáson Brit Kolumbia polgárainak csupán töredéke fog rájuk szavazni, ennek ellenére a szexualitás egészséges szemlélete érdekében mindent megtesznek kampányukban azért, hogy a társadalom nyitottabbá váljon a ma is tabunak számító téma iránt. Gyűléseiken, melyeken a nudizmus természetes voltát hirdetik, hangsúlyozzák, hogy ez emberi testet és nemi szerveket nem lenne szabad megbélyegezni, s nem csupán a fiatalokra koncentrálnak, hanem síkra szállnak amellett is, hogy a szex az idősek számára épp olyan fontos. Bevezetnék az idősotthonokban dolgozó, „a szexuális gondozásban jártas ápolók" képzését is, és szeretnék, ha a prüdériájáról jól ismert Viktória királynő emlékének jegyében megült, hagyománynak számító ünnepet ettől fogva a görög mitológiában a szerelem istennőjeként ismert Erosz tiszteletére rendezzék meg. Terveik közt szerepel, hogy a Bálint-, vagyis Valentin-napot nyilvánítsák fizetett ünnepnappá.

Szent Teréz extázisa

 A főként az építészetben és a szobrászatban nagy alkotóként számon tartott barokk művész, a Vatikán számára is alkotó, a római Szent Péter bazilika kolonádját és többek közt Szent Péter trónusát és a főoltár feletti baldachint is tervező Giovanni Lorenzo Bernini nem az egyetlen a hitet és az istennel való kapcsolatot extázisként ábrázoló képzőművész. Leghíresebb alkotása a Szent Teréz extázisa, amelyről kevesen tudják, hogy valójában egy szoborcsoport része. Az istenélményt már-már testi kéjként ábrázoló szobrot titkos ablakból rászüremlő fény világítja meg, kihangsúlyozva a földöntúli érzelmeket a barokk szobrok mozgalmas, diszharmonikus stílusában. A reneszánsz racionális megközelítésével szembenálló, a primér érzelmekre ható, elementáris hatású mű nem az egyetlen a művészettörténetben, mely ugyan nyilvánosan, sőt templomban megtekinthető alkotás, de mégis sokak számára botrányosnak hathat.

(Képünkön Bernini szobrának feje)Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!