kissebb méretnagyobb méret   
2009-05-24 21:39

„Lőttek” a korai magömlésnek?

Habár az elmúlt évtizedekhez képest azért némileg nyíltabban lehet beszélni a tabunak számító szexuális kérdésekről, azért a helyzet közel sem „kielégítő". A legújabb téma a férfiakat (és általuk a nőket is) kortól függetlenül érintő, az impotencia mellett legnagyobb szexuális mumusként kezelt - vagy nem kezelt - korai magömlés, mivel felfedeztek egy gyógyszert, amely állítólag megoldja a problémát.

 


Probléma az ágyban

Dapoxetine - így hívják azt a hatóanyagot, amely az Amerikai Urológusok Társasága szerint képes meghosszabbítani az aktust. A szaknyelven ejaculatio preacoxnak nevezett jelenség a különböző felmérések szerint a férfi populáció 20-35 százalékát érinti ilyen-olyan mértékben. A szakemberek szerint akkor beszélünk róla, ha a férfiak nagy részénél a kielégülésig eltartó, átlagos hét perces időtartamhoz képest a „teremtés koronája" kevesebb mint két percen belül ejakulál, de rosszabb esetben már a behatoláskor „elmegy". A szer legfontosabb hatóanyagát, a dapoxetine-t eredetileg egy depresszióellenes szernek szánták, ám a tesztvizsgálatok során kiderült, hogy a kedélyzavarokra nem hatásos. A kutatók ezek után új terepen próbálkoztak, s már az első, 2600 páron végzett vizsgálat során úgy találták, hogy az említett problémára jó lehet. A kéthetes kísérlet során a partnerek arról számoltak be, hogy az együttlét hossza három vagy akár négyszeresére nőtt, és mellékhatásként is csak fejfájásra vagy rosszullétre panaszkodtak néhányan. A tabletta egyelőre még nem került forgalomba, de a hírek szerint néhány további kontrollvizsgálatot követően, legalábbis a német hímpopuláció már júniustól kipróbálhatja.

Az ejaculatio preacoxról dióhéjban

 A jelenséget testi, illetve pszichés tényezők vagy éppen ezek kombinációja is okozhatja. Sok szakember azonban az utóbbit tartja meghatározóbbnak, vagyis hogy a férfi hogy viszonyul a szexualitásához. Amúgy ezen a téren is sokfélék vagyunk: kinek több, kinek kevesebb elég, s a férfiakkal, a férfiassággal szemben támasztott társadalmi elvárásokról se feledkezzünk meg. A korai magömlés a nehezen gyógyítható szexuális problémák közé tartozik, amelynek kezelése terén már korábban is próbálkoztak antidepresszánsokkal is, amelyek azonban a szelektív szerotoninvisszavételt gátolva, hosszú távon akár komoly mellékhatásokkal bírtak: elhízást, allergiás reakciókat, ritka esetben pszichiátriai szövődményeket váltottak ki. A probléma akár a később „beálló" merevedési zavar előjele is lehet, de itt már életmód-, illetve táplálkozásbeli kéréseket is érinthetnénk, ez azonban nem tárgya rövid összefoglalónknak. A felfokozott idegállapot vagy akár prosztata- vagy ondóhólyag-gyulladás is okozója lehet a jelenségnek, és akkor még nem is említettük az ejaculatio ante portas-ként (kapu előtti magömlés) emlegetett tünetet, amikor már a hüvelybe való behatolás előtt bekövetkezik a magömlés. Nem mellékes, hogy a késleltetésre évezredek óta léteznek alternatív módszerek. A számtalan, kereskedelmi forgalomba került, a makkot érzéketlenebbé tevő krém vagy spray (ezek nem mellesleg a nő hüvelyébe jutva a szebbik nem élvezetét is csökkenthetik) mellett az ingerületet elszorítással vagy óvszerrel csökkentő módszereken túl létezik például az injekciós barlangostest-kezelés, mégis a legfőbb az összhang, az összeolvadás és egymásra hangolódás. A Káma Szútrában a testhelyzetek között szerepel nem egy, amely segíthet a probléma megoldásában, sőt, még az áhított többszörös orgazmus elérésében is. (A képen David T. Wong a Dapoxetine feltalálója)

Az impotenciáról

Erőtlenség, gyengeség, képtelenség - ez a jelentése a latin eredetű szónak, amelyet leginkább szexuális értelemben használunk. A testi és pszichés tényezőkre visszavezethető, az életkortól elvileg független, mégis az évek számával egyre gyakrabban jelentkező probléma azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek elérni vagy megtartani a merevedést. Hátterében a diabétesztől a magas vérnyomáson át számos betegség, szervi elváltozás vagy a hormonháztartás zavarai is állhatnak, ahogy a nyugati világ stresszes életmódja, az egészségtelen táplálkozás, különféle lelki zavarok, negatív gyerekkori élmények, az intimitástól való félelem, de akár a partnerek közti összhang hiánya is. Frusztrációt, önértékelési zavarokat és a párkapcsolat megromlását okozhatja. A dohányzás, az alkoholizmus és a drogfüggőség, valamint bizonyos gyógyszerek (főként vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok és altatók) is elősegíthetik, a lista azonban olyan hosszú, hogy szinte felsorolhatatlan. Kezelésében alapszerepet játszik a pszichoterápia, de kifejlesztettek gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket is, előbbiek közül legismertebb a (mellékhatásoktól sem mentes) Viagra. A gyógynövények közül többek között az Ázsiában őshonos ginzeng és a nyugat-afrikai yohimbe is hatásos lehet, az internetes kereskedelemben közismert, szintén növényi alapanyagú termékekkel azonban érdemes vigyáznunk, mert több termékről is kiderült, hogy a gyártók által elhallgatott, bizonyos betegségek esetén veszélyes kémiai adalékanyagokat tartalmaz. A szakemberek szerint, mivel a rendszeres merevedések a pénisz izomzatát és vérellátását edzve segítik „elsődleges nemi jellegünk" karbantartását, az impotencia elkerülését a szexuális aktivitás is nagyban segíti.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!