kissebb méretnagyobb méret   
FP24, 2009-06-01 09:15

Freedom ’89 a Gödörben

Az első lengyel szabad választások 20. évfordulóján 2009. június 4-én, 17.00 órától a Gödör Klubban a budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére idén 7 ország ünnepli együtt a rendszerváltás 20. évfordulóját. A FREEDOM '89 a rendszerváltó országok kulturális intézményeinek közös, szabad művészeti rendezvénye könnyűzenei koncertekkel, park action performanszokkal és művészeti kerekasztal-beszélgetéssel.

 


A Gödör Klub

A részt vevő országok: Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, a szervezők pedig ezek budapesti kulturális intézetei és a Gödör Klub.

1989. június 4-én a volt szocialista táboron belül elsőként Lengyelországban tartották meg az első szabad választásokat, ami nem csupán a lengyel politikai életben idézett elő gyökeres változásokat - Tadeusz Mazowiecki miniszterelnök kormánya és a III. Lengyel Köztársaság megalakítása - de a keleti blokk valamennyi országában felgyorsította a demokratikus átalakulás folyamatát. Augusztus 19-én a Páneurópai Piknik keretében három órára megnyílt a vasfüggöny Sopron közelében, amelynek folyományaként szeptember 10-én a magyar kormány végleg megnyitotta az ország nyugati határát az NDK-menekültek előtt. Mindez hozzájárult a berlini fal leomlásához november 9-én, s hatással volt a november 17-i tüntetésekkel kezdődő „bársonyos forradalom"-ra Prágában, a novemberi demonstrációkra Szófiában, valamint a romániai forradalomra is 1989 Karácsonyán. A lengyel Szolidaritás győzelme utat nyitott a demokrácia kialakulása és a szabadon választott kormányok létrejötte előtt a teljes régióban.

A FREEDOM '89 azonban nem politikai rendezvény, hanem a szabad kultúra és művészet ünnepe. A programokkal nem a szocializmus éveire emlékezünk, hanem arra a pillanatra, amikor sikerült kivívni a politikai függetlenséget és a szólásszabadságot. A részt vevő országok által delegált fellépők valamennyien a kortárs művészeti szcéna meghatározó képviselői.

Az estét a Szabaduló művészet elnevezésű művészeti kerekasztal-beszélgetés nyitja meg, amelynek résztvevői (Fekete Ibolya filmrendező, ef Zámbó István képzőművész/zenész/performer, és Szemző Tibor zeneszerző) az 1989-es változások kulturális és művészeti aspektusairól beszélgetnek. Moderátor: Lévai Balázs. Ez után könnyűzenei koncertek követik majd egymást: láthatunk egy színészre és két zenészre komponált fuzionális performanszot a bolgár-magyar Malko Teatro előadásában; fellép a szlovák népzenei adaptációkon alapuló ethnobeat zenét játszó Družina együttes; a lengyel pszichodelikus rock legendás képviselője, a Kormorany zenekar; a különböző zenei irányzatok között könnyedén egyensúlyozó cseh női acapella formáció, a Yellow Sisters; Ágoston Béla népzenei improvizációk által befolyásolt vonulós zenekara az Agostones; az ethno-blues és country-rock zenét játszó Nightlosers Romániából. Az estét DJ Matthias Schaffhäuser, a német techno és house zenei szcéna meghatározó szereplőjének DJ-szettje zárja majd éjfél után. A színes programot a krakkói székhelyű EleKTro mOOn Vision lengyel-magyar formáció a Gödör falaira vetített 89-es VJ mix impressziói, az Artus - Goda Gábor társulata park akciói, valamint az Agostones szabadtéri zenei improvizációja teszik teljessé. A történelmi pillanatokra való visszaemlékezést a Gödörben megrendezett nagyméretű, archív fotókból álló kiállítás egészíti ki. A programok összeválogatása során a sokrétűségre törekedtünk, hangsúlyozva ezzel is a szabad befogadói választás lehetőségét. A programok ily módon a széles közönséghez kívánnak szólni.

A rendezvény az EU-tagállamok kulturális intézeteinek együttműködése keretében, a EUNIC Budapest (EUNIC - European National Institutes of Culture) védnöksége alatt kerül megrendezésre.

Helyszín: Gödör Klub Budapest, V. Erzsébet tér
Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!