kissebb méretnagyobb méret   
Petteri, 2009-06-24 21:37

Alvás – együtt vagy külön?

Számos híresség, köztük idős és fiatal színészek, a rockvilág jelesei nem alszanak házastársukkal egy ágyban, csakúgy, mint például II. Erzsébet angol királynő. A társadalom nagy része viszont úgy gondolja, hogy ez nem helyes. Együtt élő párnak éjjel közös ágyban van a helye. Erről a kérdésről új fórumtémát is indítottunk.

 


A Daily Mail című londoni lap utána járt a dolognak. Nagyon sok megkérdezett gondolja úgy, hogy a közös ágy sok mindenre jó, de nyugodtan aludni igazán csak külön ágyban, vagy legalábbis elég széle ágy két szélén külön takaró alatt lehet. Sokan éreztek viszont megbántottságot, úgy gondolták, hogy partnerüknek csak „arra" kell, amikor a kölcsönös gyöngédség után párjuk kihúzódott az ágy szélére, és a takarót maga köré tekerve mély álomba szenderült.

Egy anekdota szerint egyszer Molnár Ferencet megkérdezték, hogy mit szól az új divathoz, hogy házaspárok külön hálószobában alszanak (ezek szerint a dolog egyáltalán nem új, hiszen a történet legalább hetvenéves). Molnár feltette a monokliját, jól megnézte a kérdezőt, majd az válaszolta, hogy nem jó a külön szoba. Az újabb kérdésre, miszerint mi lenne jobb, lakonikus tömörséggel csak ennyit mondott: - külön város...

A tréfát félretéve, a téma valóban megosztja az embereket, mert szerencsés esetben két olyan ember jön össze, aki szeret éjjel önző módon egyedül aludni, vagy két olyan, aki az összekapaszkodó - kis kifli - nagy kifli - alvást kedveli, mert így érzi magát biztonságban. A problémák a vegyespárosok esetén jönnek elő, amikor a külön alvást kedvelő nem érti meg, miért kéne éjjel a másik minden moccanására felébrednie, vagy éjjel fölébredve lélegzetét is visszatartva mozdulatlanul maradnia, hogy amúgy szeretett és nagyra becsült párját föl ne ébressze.

A világtendencia mindenesetre a különalvók javára mozdul el. Az USA-ban végzett felmérés szerint 2001-ben a házaspárok 12%-a aludt egyedül, és ez a szám 2005-re 23%-ra emelkedett. A New York Times közölte egy felmérés eredményét, amely szerint a piaci trend arra mutat, hogy 2015-re a megrendelésre épített lakások 60%-ában lesz külön hálószobája a házaspár mindkét tagjának. Nagy-Britanniában a társadalmi norma egyelőre a közös hálószobát és közös ágyat részesíti előnyben, bár az előkelők között inkább szokásos a külön hálószoba, így van ez a királynő és férje esetében is. Amúgy általában csak akkor választják az emberek ezt a megoldást, ha például a pár egyik tagja nagyon kevés alvással is béri, a másik pedig kedveli a hosszú szendergést, vagy amikor az egyikük erős horkolása miatt nem tud aludni a másik.

Kultúrhistóriával foglalkozó szakemberek szerint egyébként az együttalvás viszonylag új keletű dolog, a XIX. század végéig inkább csak a kis helyre összeszorított szegényebb családokra volt jellemző, az uralkodó osztályok tagjai hazánkban is külön ágyban vagy külön hálószobában tértek nyugovóra.

Kíváncsiak vagyunk, vajon olvasóink hogy látják ezt a kérdést, ezért indítottunk egy fórumtémát is erről. Szóljatok hozzá bátran!Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!