kissebb méretnagyobb méret   
2009-10-12 22:37

H1N1: az idősebbek kockázata kisebb

A „hagyományos" főként az téli és kora tavaszi időben támadó influenzával ellentétben a H1N1 vírus által okozott úgynevezett új influenza tünetei sokszor eltérnek a megszokott influenzás tünetektől, és a fiatalabb korosztályt sokkal inkább érinti - egy amerikai járványügyi központ szerint.

 


A Center for Disease Control and Prevention (CDC) az új vírusban megbetegedett, illetve a betegségben elhunyt emberek vizsgálata alapján írott jelentésében. A vizsgálatokat 272 beteg kórlapjainak tanulmányozásával végezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy az antivirális szerek időben történő beadása életeket menthet.

A betegséggel kórházba került - már említett - 272 beteg 25 százalékát intenzív osztályon is ápolták, és hét százalékuk hunyt el. A betegek 45 százaléka volt 18 évesnél fiatalabb, és csak 5 százaléka 65 évnél idősebb. 73 százalékuknak volt egyéb betegsége is.

Az elhunytak egyike sem kapott az első tünetek megjelenése után három napon belül vírusellenes kezelést, akiket ennél hamarabb kezeltek, valamennyien életben maradtak. A kutatócsoport vezetője ezért megerősítette, hogy a kórházba került betegeknél a vírusellenes kezelést azonnal el kell kezdeni, még akkor is, ha társult betegség gyanúja nem áll fenn.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban évente 46-88 gyermek hal meg a hagyományos influenza vírus által okozott fertőzések következtében, a CDC adatai szerint az új influenza eddig 76 gyermekkorú áldozatot követelt az USÁ-ban. Az idősebbek kevésbé fogékonyak az új fertőzésre, valószínűleg azért, mert korábban már ki voltak téve hasonló vírusok fertőzésének, így kialakulhatott bennük egy bizonyos fokú védettség.

A tapasztalatok szerint a meghalt gyerekek szervezete már le volt gyengülve a betegségtől, amikor újabb fertőzés érte őket. A súlyosabb szövődmények általában a más légúti betegségben is szenvedő gyerekeknél jelentkeznek.
Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!