kissebb méretnagyobb méret   
2009-10-18 09:58

Sándor Pál 70

Terasz mínusz tíz fok, Nagyfülű, Három történet a romantikáról, Bohóc a falon, A híd, Szeressétek Ódor Emiliát!, Sárika, drágám,Régi idők focija, Optimista tragédia, Herkulesfürdői emlék, Szabadíts meg a gonosztól!, Ripacsok, Szerencsés Dániel, Csak egy mozi, Miss Arizona, Szeressük egymást, gyerekek, Ég a város, ég a ház is, Európából Európába, Noé bárkája

 


Az impozáns felsorolás korosztálytársunk, Sándor Pál filmrendezői életművének listája (remélem, nem hagytunk kis semmit). Sándor Pál holnap már húsz éve lesz korosztálytársunk, azaz október 19-én 70. születésnapján köszönthetjük.

Sándor Pál filmes karrierjét 1958-ban filmgyári laboránsként kezdte, majd Keleti Márton és Fábri Zoltán mellett dolgozott asszisztensként. A filmgyárban dolgozva került be a főiskolára, ahol Herskó János tanítványa lett. Rendezőként hamar felfigyeltek rá, főiskolás korában a Balázs Béla Stúdióban forgatott filmje, A nagyfülű sikert aratott. 1964-ben végzett, és 67-ben készült első játékfilmjét, a Bohóc a falont már csaknem mindannyian láttuk a moziban vagy később a tévében.

Szívesen emlékszünk líraibb filmjeire, megszerettük Ódor Emíliát és szívünkbe zártuk Sárikát, könnyet morzsoltunk el szemünk sarkában a Herkulesfürdői emlék vetítéséről kifelé jövet.

Nemzedékünk szállóigéje lett a „Kell egy csapat!" a Mándy Iván írásából készült Régi idők focija című filmből, és számtalanszor látjuk viszont még a tévés kívánságműsorokban is Kern és Garas zseniális párosát a Ripacsokból.

Sándor 1972-ben Balázs Béla díjat kapott, 1977-ben érdemes művész lett, 1987-ben a kiváló művész kitüntetést kapta meg. Idén tavasszal Kossuth-díjjal tüntették ki, amelynek kapcsán azt mondta: „Ez egy későn jött Kossuth-díj, a filmek amiket csináltam, már réges-rég megérdemelték volna". Egyetértünk.
Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!