kissebb méretnagyobb méret   
gépé, 2009-11-01 19:02

H1N1: Oltás és higiéné

Az elmúlt hetekben többször is foglalkoztunk az új influenza terjedésével, megelőzésével, a szükséges óvintézkedésekkel, most újra elővesszük a témát, mert szeretnénk hozzájárulni a tévhitek eloszlatásához. Magyarországnak eddig szerencséje volt, mert a meleg szeptember és a viszonylag száraz idő nem kedvezett a fertőzés terjedésének.

 


A hírekből tudjuk, hogy a szomszédos Ukrajnában járvány van, a betegség korábban nem várt ütemben terjed. Az elmúlt napokban közel ezer ember került kórházba felsőlégúti megbetegedéssel, és különféle források 10-30 közöttire teszik a halálos áldozatok számát. Az ukrán hatóságok betiltottak minden nagyobb létszámú összejövetelt, még a választási kampány gyűléseit is.

Magyarországon egyelőre nincs járvány, de az időjárás változásával, a ködös párás napok beköszöntével az influenzás fertőzések száma nőni fog, és könnyen beköszönthet egy igazi járvány. A statisztikákból tudjuk, hogy az igazán súlyos esetek és a halálos áldozatok száma viszonylag alacsony, és az egészséges immunrendszerű emberek többsége gyorsan meggyógyul a betegségből, ennek ellenére mindannyiunknak tennünk kell a járvány megelőzéséért. Ennek egyik kézenfekvő módja az influenza elleni oltás. Sokféle véleményt hallani az oltás ellen és mellett is, az ellene szólók főleg a potenciális mellékhatásokat emlegetik. Nos itt megint a statisztikára kell hivatkozni. A beoltott emberek közül sokkal kisebb arányban észlelnek enyhe mellékhatásokat, mint ahányan a megfertőződött emberek közül magas lázat, és az influenza egyéb kellemetlen tüneteit. Az oltással járulhatunk hozzá leginkább a betegség gyors terjedésének megelőzéséhez, mivel aki nem kapja meg a fertőzést, az nagy valószínűséggel nem is adja tovább másnak. Gondoljunk gyermekeinkre, unokáinkra, szűkebb családunkra, akiket, ha beoltatjuk magunkat, legalább mi nem fertőzhetünk meg.

Az oltás önmagában persze nem elég, nagyon ügyelnünk kell a tisztaságra is. A vírus cseppfertőzéssel (a beteg ember nyálkacseppjeinek révén), valamint e nyálkacseppek által szennyezett kéz és tárgyak útján terjed. Ezért a megelőzés szempontjából óriási jelentősége van a megfelelő kézhigiénének, a helyes zsebkendő-használatnak, valamint a körülöttünk lévő tárgyak tisztán tartásának.

Falus Ferenc, országos tiszti főorvos legutóbbi nyilatkozatában azt mondta: "Amit szeretnék kérni, hogy tanítsák meg a gyerekeket a zsebkendő használatra, a köhögés, tüsszögés higiéniájára, a helyes kézmosásra és arra, hogy azokat a felületeket, ahol dolgoznak, például az iskolapadot, időnként le kell egy fertőtlenítő vagy mosószeres ruhával törölni."

A megfelelő kézmosás gyakori, meleg folyóvízzel és szappannal történik, amely legalább 20 másodpercig tart. Különösen fontos kezet mosni köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. A kéz törlése, szárítása történhet eldobható papírtörlővel, illetve légszárítással. Textil törülközővel történő szárítás esetén saját törülköző használat javasolt, a közös textil törülköző használata kerülendő.

A kéz fertőtlenítésére hatékonyak a legalább 60 %-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítők is. A megfelelő kézmosás által megakadályozható, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre és onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek.

Köhögéskor, vagy tüsszentéskor nagyon fontos a zsebkendő orr és száj elé tartása. Ez meggátolja, hogy az influenza vírusa szétszóródjon a levegőben, mást is megfertőzve ezzel. A célra az eldobható papír zsebkendő javasolt, amelyet használat után zárt szemetesbe kell dobni, hiszen a kórokozók a zsebkendőben még néhány óráig életképesek maradnak. Ha zárt szemétgyűjtő nem érhető el, a papír zsebkendőt az eldobásig egy zárható tasakban célszerű tartani. Ha zsebkendő sincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatba és ne tenyérbe tüsszentsünk.

Takarítsuk rendszeresen a kemény (fém, fa, műanyag stb.) felületeket. A szokásos tisztítószerekkel és módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületek és a tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség. A tisztítás megfelelő gyakoriságát a használat gyakorisága és a használók száma határozza meg. Minél többen, minél gyakrabban használnak egy tárgyat, felületet, annál gyakoribb tisztítás szükséges. A gyakran, sok ember által megérintett felületek (Pl. kilincsek, kapcsolók, csapok, számítógépes billentyűzet) takarítása naponta akár többször is javasolt.
Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!