kissebb méretnagyobb méret   
2009-11-07 00:35

Influenza vagy nátha?

A vírusos légúti betegségek szezonja még csak most kezdődik, a pesszimista jóslatok szerint viszont hamarosan óvodai szobák és iskolai tantermek ürülnek ki napokra, annyi lesz a beteg gyerek, és még akár a felnőttek is otthon maradnak a munkából a járvány miatt. Szerencsére nem minden megfázás bizonyul influenzának.

 


Egy kis megfázást könnyen kihordunk lábon is, de az influenzával jobb óvatosan bánni. De hogyan is dönthetjük el mi magunk, hogy „csak" megfáztunk vagy influenzától szenvedünk?

A nátha vagy megfázás az orr és a torok enyhébb fertőzése, és sokféle vírus okozhatja. Általában egy hét alatt gyógyul, akkor is, ha semmiféle gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt nem vetünk be egészségünk visszanyerése érdekében. Nagyobb részt szeptember és április között kapnak náthát az emberek, a felnőttek évente átlagosan 2-4 alkalommal, a gyerekek sajnos gyakrabban, 6-8 alkalommal is. A nátha erősen fertőző betegség, a vírusok megtalálhatók a beteg orrváladékában és nyálában, ezek a levegőbe kerülve vagy érintés útján másra is átvihetik a betegséget. Nagyon fontos, hogy a náthás ember papírzsebkendőt használjon, és azt minden orrfújás után dobja is el. Gyakran mosson kezet, valamint zsebkendőbe köhögjön és tüsszentsen!

A náthavírus a szervezetbe kerülése után 1-3 nappal okoz tüneteket: orrdugulást, vízszerű orrfolyást, fájdalmas kaparásérzést a garaton, tüsszögést, majd kicsit később köhögést és a szagló-, illetve ízérzék tompulását. A láz elsősorban gyerekeknél és legyengült idős embereknél jelentkezik. Ezen kívül a dohányosok is erősebb tünetekkel számolhatnak, hiszen az ő légútjaik nem olyan egészségesek, mint a nemdohányzóké.

Az influenza szintén légúti fertőzés, de a tünetek súlyosabb formában jelentkeznek, mint a nátha esetében. Az influenzavírusok három csoportba oszthatók: az A és B típusú kórokozók a veszélyesebbek, folyton mutálódnak és minden évben „körbejárják" a világot, emberek millióit betegítve meg. Az emberi szervezet természetes módon nem nagyon tud a változó vírussal szemben védettséget kialakítani, ezért ajánlott évente az influenzaoltás beadatása, különösen most, hogy megjelent az új típusú vírus, ami ellen a népesség legnagyobb részének semmiféle immunitása nincs még. Az influenzavírusok harmadik típusa, a C, csak nagyon enyhe tünetekkel jár, vagy akár észre sem veszi az illető, hogy megkapta a kórokozót, ráadásul járványokat is igen ritkán okoz.

Az influenza gyakorlatilag kivétel nélkül hirtelen hatalmasodik el az emberen: a beteg láza magasra szökik, rázhatja a hideg, olyan elesettnek érezheti magát, mintha úthenger ment volna át rajta, testszerte fáj a bőre, fáj a fejbőre, és szinte mást sem akar, csak aludni. Ezek a legfontosabb jegyek, amelyek megkülönböztetik az influenzát a náthától. A betegség jellemzően 1-2 hét alatt gyógyul. Legyengült immunrendszerű emberek esetében már az alaptünetek tünetek is veszélyt jelenthetnek, de az influenzának sajnos szövődményei is lehetnek: a vírus által megtámadott légutak könnyebben felülfertőződhetnek baktériumokkal, kialakulhat - többek között - tüdőgyulladás, hörghurut, arcüreg- és középfülgyulladás vagy makacs, száraz köhögés, amely a vírusfertőzés megszűnése után akár hetekig is eltarthat. Az influenza a náthához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, ezért a fokozott odafigyelés a zsebkendőhasználatra és a gyakori kézmosás itt is ajánlatos.

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!