kissebb méretnagyobb méret   
Peredi Ágnes, 2009-11-08 08:18

Új Parkinson-kór elleni szert engedélyezett az Európai Bizottság

Kellemetlen, nyomasztó betegség, a Parkinson kór elleni új készítmény jelent meg, és ad esélyt, ha a gyógyulásra nem is, de a tünetek enyhítésére. A szert a közelmúltban hagyta jóvá az Európai Bizottság. Azt azonban fontos tudni, hogy minden betegnek saját tüneteihez igazodó terápiára van szüksége, nincs általános csodaszer.

 


A szintén Parkinson-kórban szenvedő Michael J. Fox

Parkinson-szindróma bármely életkorban előfordulhat, az ismeretlen eredetű ("idiopátiás") Parkinson-kór az idős, 60 év feletti emberek betegsége, bár az esetek 5-10 százalékában az első tünetek már 30-40 éves kor között megmutatkozhatnak. Férfiaknál valamivel gyakoribb. Az Egyesült Államokban 1-1,5 millió beteg szenved Parkinson-kórban, Magyarországon a becslések alapján 20-30 ezer ember él ezzel a betegséggel, s mintegy 50-70 százalékuk részesül kezelésben.

Ismert, hogy a híres bokszoló Muhammad Ali is ettől szenved. Lánya könyvet írt arról, hogyan lehet megkönnyíteni a Parkinson-kóros betegek és családjuk életét. Az sem véletlen, hogy Papp László, a kiváló bokszoló fia is aktívan részt vesz a kórral kapcsolatos ismeretterjesztő munkában.

A Parkinson-kór lassan rontja az életminőséget, azonban a gyógyszeres és sebészeti kezelés fejlődésének köszönhetően ma ez az állapot hatékonyabban befolyásolható, mint eddig bármikor.

Nem mindenki észleli ugyanabban az időben pontosan ugyanazokat a tüneteket. A betegség az egyes emberekben nagyon eltérő formában jelentkezhet, és az esetek többségében sok év telhet el, amíg a mindennapi tevékenységet jelentősen korlátozza. A Parkinson-kór gyógyíthatatlan betegség. A kezelésére feljogosított egészségügyi intézetek feladata a tünetek enyhítése, az életminőség javítása, a betegség előrehaladásának (progressziójának) lassítása.

A Parkinson-kór gyógyszeres kezeléséhez tudni kell, hogy minden beteg egyéni beállítást igényel. A legcélravezetőbb kezelés kiválasztásánál az orvos figyelembe veszi a beteg életkorát, a tüneteket és egyidejűleg alkalmazott egyéb kezeléseket. Nincs két egyforma beteg, akik azonos gyógyszerelésre azonos módon reagálnának. Ezért a kezelés beállítása az orvos részéről nagy tapasztalatot, kitartást a beteg részéről, pedig türelmet kíván.

Az új készítmény napi egyszeri adagolású szer, amely jelentősen megkönnyíti a terápia követését, s azonos terápiás hatékonyság mellett lehetővé teszi a bevitt tablettamennyiség csökkentését.

Az Európai Bizottság új terápiát fogadott be korai és előrehaladott Parkinson-kór kezelésére. A napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású szer olyan mértékű hatékonyságot és biztonsági profilt tud nyújtani, amely megfelel az azonnali felszívódású, napi háromszor alkalmazandó tablettáénak.

A készítmény egyik legfőbb pozitívuma a napi egyszeri adagolás mellett, hogy a betegek egyik napról a másikra átállhatnak a nyújtott felszívódású szerre, így egyszerre bejuttatva a szervezetbe a szükséges napi hatóanyag mennyiséget. Másik fontos előnye, hogy kevésbé változik a plazmakoncentráció 24 óra alatt a napi háromszori adagolású, azonnali felszívódású szerhez képest. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a betegek naponta többféle gyógyszert is szedhetnek, s azáltal, hogy a plazmakoncentráció alig változik, csökken a tabletta szervezetünkre gyakorolt hatása a hatékonyság sérülése nélkül. Ez igen fontos tényező az orvosok számára, mikor betegüknek a legjobb kezelési lehetőséget kiválasztják.

A Parkinson-kór az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb krónikus agyműködési rendellenesség idősebb korban. Előfordulási gyakoriságát a 65 év fölötti népesség körében világszerte körülbelül egy és két százalék közé teszik. Habár a Parkinson-kórt hagyományosan motoros tünetekhez, például remegéshez, merevséghez, lelassult mozgáshoz, egyensúlyzavarhoz, csoszogó járáshoz, merev arckifejezéshez kötik, a nem-motoros tünetek, többek között a depressziós tünetek, a fájdalom, a lelassult gondolkodás és az alvászavarok jelentősek lehetnek. A tünetek betegenként eltérők, és idővel súlyosbodnak.


 

Kapcsolódó anyagok

 

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!