kissebb méretnagyobb méret   
2009-12-08 09:38

Potenciazavarok nem csak korosztályunkban

A potenciazavar nem csak korosztálytársaink problémája: egy felmérés szerint a felnőtt magyar férfiak 47 százaléka küzd különböző szexuális problémákkal. Ezek közül a merevedési zavar a legáltalánosabb, amely a magyar férfiak 10 százalékát, mintegy 400 ezer embert érint. Valójában mikor is beszélhetünk merevedési zavarról? Erről beszél dr.Fischer Gábor, urológus

 


Merevedési zavarnak, tehát erektilis diszfunkciónak azt nevezzük, hogy ha a férfiban a szexuális aktushoz szükséges merevedés nem jön létre vagy nem kellő fokú, vagy nem tart megfelelő ideig. Gyakori probléma, amely az életkorral változik. Fiatal férfiakban is előfordul, 30 éveseknél 2-3 százalékban, idősebb korban, pl. 80 éveseknél a férfiak 50%-ánál jelentkezik ilyen panasz. Mivel egy hormonális szabályozás alatt álló, az érrendszert és idegrendszert is alkalmazó folyamatról van szó, éppen ezért a zavarok okai is sokrétűek. A leggyakoribbak a keringési zavarok, minden olyan állapot, ami a keringési rendszer betegségéhez, eltéréséhez vezet, az a merevedési zavar oka lehet: magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, stressz és a dohányzás is.

Idegrendszeri, anatómiai, hormonális, vagy pszichés okok szintén állhatnak a merevedési zavar hátterében. Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is okozhat problémát. Éppen ezért is fontos a pontos kórelőzmény felvétele a pszichiátriai és a fizikai vizsgálat is.

A fizikális vizsgálat során az urológus elsősorban a húgyutakat vizsgálja, és keresi azokat az okokat, amelyek a tünetekhez vezetnek. 50 év feletti férfiaknál fontos a prosztata vizsgálata, de a fizikális vizsgálatba a vérnyomásmérés és a pulzusszámolás is beletartozik. Tehát közelebb juthatunk a megoldáshoz, ha ezeket ismerjük.

A laboratóriumi vizsgálatok közül a vércukor-vizsgálat, az úgynevezett. lipidprofil és a reggeli tesztoszteronszint mérése a fontos, és hogy ha ebben észlelünk eltéréseket, akkor lehet részletesebb hormonvizsgálatot kérni.

A merevedési zavarok kezelésének két fő iránya van. Az egyik, ha megtalálják, hogy mi az a betegség, probléma, ami ehhez a tünethez vezet, és azt kezelik.
A másik, amikor a zavar tüneteit csökkentik, különböző szerekkel. Ez utóbbi megoldáscsoportba tartozik a gyógyhatású készítmények fogyasztása.

A szájon keresztül szedhető gyógyszerekre az jellemző, hogy ezek az úgynevezett foszfodieszterek enzimgátlók, azaz hatásukat egy enzim gátlása révén érik el, aminek következtében az érfalak simaizomzata ellazul, az erek kitágulnak, bővebb lesz a vér beáramlása, és így jön létre a merevedés.

Az erekciós zavarról beszélni még mindig tabutémának számít. A férfiak sokszor még a szakorvosnak sem merik bevallani problémájukat. Pedig a segítség olyankor csak karnyújtásnyira van.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!