kissebb méretnagyobb méret   
2010-01-11 11:10

H1N1: alappillér a háziorvos

A legfrissebb járványügyi adatok azt mutatják, hogy az új influenzajárvány első hulláma lezajlott, de hamarosan újabb hullámra lehet számítani, ezért nagyon fontos, hogy a védekezés ne hagyjon alább – erre kérte dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az orvosszakmai szervezetek képviselőit azon megbeszélésen, amelyre Budapesten, az Országos Tiszti főorvosi Hivatalban került sor.

 


A beérkezett vizsgálati minták azt mutatják, hogy az egyéb légúti vírusfertőzések száma növekszik. A lakosság mintegy 30 százaléka már be van oltva, de riasztó adat, hogy az elhunytak körülbelül harmada nem tartozott rizikócsoportba. Az áldozatok harmadának csupán egy, a többieknek pedig több alapbetegsége volt.

Dr. Falus Ferenc azt kérte a jelenlévőktől, hogy tolmácsolják az alapellátás orvosainak: minden köszönet megilleti az oltóorvosokat azért a segítségért, amit eddig nyújtottak. Különös tekintettel arra a helyzetre, hogy nagyon hirtelen érkezett a járvány és nem tudta senki a világon, hogy mire lehet számítani.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosokhoz eleinte kevés megbízható információ jutott el, miközben számos a médián keresztül számos félrevezető hír zúdult rájuk. Az információk letisztulása után a magyar orvosi kar egységesen kezdett el oltani. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete nevében Dr. Kádár Ferenc úgy vélte: az influenza gyakorlat az elmúlt évtizedekben arról szólt, hogy oltsuk az időseket, miközben a mostani tapasztalatok éppen a fiatalok veszélyeztetettségét mutatták. Ugyanakkor kiemelte, hogy az orvosoknál dolgozó asszisztensek és a védőnők is nagyon sokat tettek a gyermekek védelme, a védőoltási hajlandóság érdekében.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége ügyvezető igazgatója, dr. Selmeczi Kamill szerint az prognosztizálható, hogy előttünk van még a megelőző munka java. Felhívta a figyelmet az egészségügyi dolgozók és a járványban közreműködők felelősségére is, mert a beteg egészségügyi dolgozó nem tudja ellátni a segítségre szoruló embereket. Kiemelte azt is, hogy az adatok azt mutatják, hogy – ellentétben a szezonális influenzával, relatíve kevesebb az idős beteg, leginkább a fiatalokat betegítette meg az új vírus. Dr. Balogh Sándor, az ÁNTSZ Országos Alapellátási Intézet főigazgatója felhívta a figyelmet az antivirális szerek és a bakteriális felülfertőződés kezelésére szolgáló antibiotikumok felelős alkalmazására.

Dr. Falus Ferenc azt kérte a megbeszélésen a résztvevőktől – megköszönve eddig munkájukat az új influenza elleni küzdelemben -, hogy a továbbiakban is jelezzék, milyen információkra van szükségük, milyen csatornán jut el leginkább az orvosokhoz a megfelelő tájékoztatás és folytassák legjobb tudásuk szerint az oltásokat.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!