kissebb méretnagyobb méret   
2010-01-31 08:40

Féltékenység: szex vagy lélek?

.

 


Amikor Mark Sanfordot, Dél-Karolina kormányzóját rajtakapták amint éppen argentin barátnőjétől távozott, azzal védekezett az őt kérdőre vonó sajtó előtt, hogy megtalálta „lelki társát”. Ezzel a megfogalmazással valószínűleg azt akarta elérni, hogy szexuális hűtlenségét kevésbé találják elítélendőnek.

Amire a kormányzó nem gondolt, az, hogy a nők többségére sokkal rosszabb hatással van az érzelmi megcsalatás, mint a szexuális hűtlenség. Ez akár azt is megmagyarázhatja, hogy Hillary Clinton miért tartott ki férje mellett az emlékezetes Monica Lewinsky ügy után is. Kutatók azt állítják, hogy a férfiak sokkal féltékenyebbek partnerük esetleges szexuális kapcsolata miatt, mintha az lelki, érzelmi kapcsolatot épít partnerkapcsolatán kívül. A nők esetében ez világszerte fordítva van. Az ezt alátámasztó elmélet szerint a különbség evolúciós eredetű: a férfiak a sok évezredes fejlődés során megtanulták, hogy sosem lehetnek egészen bizonyosak saját apaságukban, miközben a nők olyan partnert kerestek, aki képes fenntartani a családot.

Egy mostanában publikált új kutatás egy másik magyarázattal állt elő. Az új tanulmány nem kérdőjelezi meg a féltékenységgel kapcsolatos nemi különbségeket, sőt új érveket talál mellette. A Pennsylvaniai Állami Egyetem pszichológusai, Kenneth Levy és Kirsten Kelly kétségbe vonják a korábbi evolúciós elméletet, mivel úgy találták, hogy a férfiak között is jelentős számban vannak olyanok, akik az érzelmi megcsalást súlyosabbnak tartják a szexuális hűtlenkedésnél. A kutatók úgy vélik, hogy ennek az okát a bizalomban és az érzelmi kötődés erősségében kell keresni. Vannak emberek – férfiak és nők egyaránt – akik biztonságban érzik magukat, ha erősen kötődhetnek valakihez, míg másoknak nincs szükségük erős érzelmi kötődésre más emberekhez. A pszichológusok szerint az utóbbi egyfajta védekező stratégia az esetleges lelki sérülések ellen. Levy és Kelly elmélete szerint az ilyen emberek számára sokkal fontosabbak egy kapcsolat szexuális elemei, mint az érzelmi intimitás.

A kutatás során a két tudós számos férfit és nőt kérdezett meg róla, hogy az érzelmi vagy a szexuális hűtlenség okozna-e számukra nagyobb traumát. A megkérdezettek ezen kívül válaszoltak egy csomó más – érzelmi életüket érintő – kérdésre is.

Az eredmények alátámasztották a kutatók feltételezését. A Psychological Science című szaklapban megjelent cikkben arról számolnak be, hogy azokat az embereket, akik nagyra tartják függetlenségüket kapcsolataikban, és nem kötődnek szorosan partnerükhöz, sokkal inkább zavarja a szexuális, mint az érzelmi hűtlenség, és fordítva is, azok, akik szoros kötődésben vannak partnerükkel – beleértve az ilyen férfiakat is – sokkal rosszabbul tűrik az érzelmi „félrelépést”.

A pszichológusok szerint eredményeik egyértelműen arra utalnak, hogy a féltékenység kialakulásában nagyobb szerepe van a kulturális és szociális tényezőknek, mint eddig gondolták. Másik fontos következtetésük az, hogy a szorosabb érzelmi kötődések kialakításának támogatása csökkentheti a szexuális féltékenység által kiváltott családon belüli erőszakot is.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!