kissebb méretnagyobb méret   
2010-02-13 15:44

Illat és párválasztás

Szerelem első látásra! Valentin napján ez igencsak aktuális téma és mindannyiunk számára ismerős jelenség. De gondolták volna, hogy párválasztáskor esetenként nagyobb szerep jut az orrunknak, mint a szemünknek? Pedig így van - akár egy szippantás is elég lehet a kiszemelt illatából ahhoz, hogy eldőljön, egymáshoz valók vagyunk-e. Szóval, lehet, hogy szerelem első szaglásra?

 


Kárpáti Krisztina viselkedésökológus szerint bizonyított tény, hogy a mind a férfiak, mind a nők esetében a partner illata fontos szerepet játszik a párválasztásban. Annyi különbséget észleltek a kutatók a két nem között, hogy a férfiaknál a vizuális és a szagingerek egyforma súllyal esnek latba, a nők esetében viszont az illatnak nagyobb szerepe van. A kutatások szerint a nők 68 százalékát bizonyos illatok, szagok szexuálisan is befolyásolják. A férfiaknál ez a szám magasabb, 78 százalék.

Az állatvilágban jobban működik a párválasztás biokémiája. Az állatok előnyben vannak velünk szemben a szaglás terén. Míg például egy kutyának kb. 190 millió érzékelő sejt van az orrában, addig az embernek csak 10 millió. A különbség igen jelentős - ennek következtében mi emberek csupán 30 féle alapillatot tudunk megkülönböztetni.

A szagoknak az a jelentősége, hogy akkor is érzékelhető, amikor az állat nincs jelen. Hogyha egy állatnak van egy saját territóriuma, amelyen él, amit őriz, ahol szaporodik, akkor nyilván nem lehet minden pillanatban annak minden pontján jelen, ezért a szagát hagyja ott.

A jelölő anyagok utalnak arra is , hogy az adott egyednek mennyire erős és milyen jellegű az ellenállóképessége, vagyis az immunrendszere, és mindenki számára előnyös, ha olyan párt talál, akinek az immunrendszere erős és az övétől különböző, így utódaik egészségesebbek és ellenállóbbak lesznek.

Dr. Haller József, biológus szerint az ember esetében, amikor valaki beleszagol a levegőbe, a másik ember szagának különböző alkotóelemeit érzi, köztük legfontosabbakat: a feromonokat. Ezek olyan, rendkívül kis koncentrációban megjelenő kémiai anyagok, amelyek szexuális viselkedésünket befolyásolják. Ezek a szaganyagok felszívódnak az orr nyálkahártyáján, és eljutnak az agyba, az ott lévő sejteket hormontermelésre serkentik.

Az agysejtek által termelt nemi hormonok okozzák, hogy az adott személyt, akinek az illatát éreztük, vonzónak vagy kevéssé vonzónak találjuk.

De hogy is állunk az intenzív fizikai munka után érzett erős izzadságszaggal? Ez egy egészen más fajta szaginger, mert ilyenkor a hónaljban élő baktériumok lebontják az izzadtságot és kellemetlen szagú bomlástermék keletkezik. Ez tehát nem az a kellemes illat, ami alapján párt választunk.

Természetes bőrillatunkra „rá is segíthetünk”, hiszen legalább 4000 féle parfümtípusból válogathatunk. De mi az oka annak, hogy ugyanazt a parfümöt egyes embereken kellemesnek, másokon viszont taszítónak érezzük? A parfüm illatanyaga keveredik a természetes kipárolgásunkkal, ez minden esetben más és más illatot eredményez. Ezért amikor parfümöt választunk magunknak, ne a csomagolás alapján döntsünk, hanem típusunknak megfelelő parfümöt használjunk.

Bár testünk illata mellett más tényezők is szerepet játszanak az első randevútól a házasságig vezető úton, azért ha párt keresünk, nem árt, ha néha az orrunk után is megyünk. De figyelem: a rafinált parfümök elcsábíthatnak! Vigyázzunk: ne hagyjuk, hogy az illatok és viselőik túlzottan orrunknál fogva vezessenek!

forrás: Freepress24Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!