kissebb méretnagyobb méret   
2010-02-16 14:16

Karácsonykor is hizlal a nagyi

.

 


A túlzott szeretet árthat! Az unokáikat elkényeztető nagyszülők gyakorta túletetik a gyerekeket s ez érvényes karácsonykor is. Sok orvos és kutató véleménye szerint ez, az unokák minden kívánságát teljesítő magatartás lehet felelős a gyerekek elhízásáért, ami számos betegség kialakulásának rizikófaktora.

Mindannyian szívesen emlékszünk rá, hogy nagymamánk minden lehetséges alkalommal sütött számunkra valami finomat, hozott egy kis csokit, mindig volt nála a szekrény mélyén egy kis édesség az unokák váratlan felbukkanására számítva. Legtöbben számítottunk is erre a kényeztetésre, ahogy az unokák már évszázadok óta el is várják nagyszüleiktől a finomságokat.

Egy közelmúltbeli angol kutatásból kiderül, hogy a nagyszülők valószínűleg túlságosan nagylelkűen nyitogatják a sütisdobozt unokáik kedvéért. A kutatók azt a megállapítást tették, hogy azok a gyerekek, akikre nagyszüleik vigyáznak, sokkal nagyobb valószínűséggel híznak el, mint azok a társaik, akik a napot óvodában, napköziben vagy szüleikkel töltik.

A szakértők szerint azok a nagyszülők, akik a gyerekek kívánsága alapján zsíros vagy édes túl sok kalóriát tartalmazó ételeket adnak nekik, kiteszik unokáikat a szívbetegség és diabétesz kockázatának.

A korábbi kutatásoknak ellentmondva úgy találták, hogy elsősorban nem a kövér és szegény szülők gyermekei híznak el, hanem a jól eleresztett középosztálybeliekéi. A nagyszülők által felügyelt gyerekeke társaiknál több édességet és más csemegét fogyasztanak, és kevesebbet mozognak, mint kortársaik.

Egy másik érdekes tapasztalat, hogy a nagyszülők sokszor a jó viselkedést díjazzák a „jutalomfalatokkal”, mégis a szülők által felügyelt, vagy óvodába járó gyerekek fegyelmezettebbek voltak, és jobban teljesítettek.

A kutatók szerint a nagyszülőknek fontos szerepük lehet az unokák nevelésében, de általában nincsenek tisztában vele, hogy a gyerekek egészséges táplálkozásához mire van szükség. Az Egyesült Királyságban az óvodás gyerekek csaknem negyede túlsúlyos vagy elhízott, és az utóbbiak száma az elmúlt húsz évben megduplázódott.

A kutatási jelentés szerint a részben a nagyszülők által felügyelt gyerekeknek 15 százalékkal nagyobb az esélyük az elhízásra, mint a csak a szülőkkel levő társaiknak. Az állandóan nagyszülőkkel levő gyerekek között ez az arány 34 százalék. A gyerekek családi hátterét is figyelembe vevő elemzés azt mutatta ki, hogy ez a megnövekedett kockázat leginkább a jobb anyagi körülmények között élő családokban nevelkedő gyerekeket érinti.

Az amerikai kutatások a britekhez hasonló eredménnyel zárultak, és azzal a tanulsággal, hogy nagyobb súlyt kellene fektetni az egészséges táplálkozással kapcsolatos felvilágosításra. Fontos, hogy a gyerekek teljesítményét ne jutalomfalatokkal díjazzuk, és unokáinkkal együtt többet mozogjunk, több időt töltsünk a friss levegőn.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!