kissebb méretnagyobb méret   
gépé, 2010-05-20 10:50

Biztonság a kertben

A kertészkedés egészséges tevékenység. Az ember a szabad levegőn van, könnyű és bármikor abbahagyható testmozgást végez. A virágzó kert szép, az elültetett növények és elvetett vetemények növekedése sikerélményt jelent. A kellemes tevékenység közben az ember hajlamos elfeledkezni a potenciális veszélyekről. Az alábbiakban felhívjuk a figyelmet a veszélyekre, és tippeket adunk elkerülésükhöz.

 


A kerti szerszámok, gépek, vegyszerek veszélyesek lehetnek, de néhány szabály betartásával elkerülhetjük a baleseteket.

Nagyon fontos, hogy az adott feladatra a célnak megfelelő szerszámokat használjunk, és azokat rendeltetésszerűen használjuk. Használat előtt győződjünk meg róla, hogy a vágószerszámok elég élesek, a gépeken az összes csavar meg van húzva, és semmi sem lötyög rajtuk. Reszelővel könnyen élesíthetjük a vágóéleket.

A metszőolló használatánál figyeljünk, hogy az ujjunk ne maradjon a vágási hely közelében!

A karók és támasztékok végére tegyünk biztonsági kupakot vagy feltűnő színű jelzést!

Tároljuk a szerszámokat olyan helyen, ahol nem eshetnek rá senkire! Ha a földre fektetjük szerszámainkat, ügyeljünk rá, hogy az éles, hegyes részek lefelé nézzenek, ezzel megelőzhetjük, hogy valaki belelépjen az éles eszközbe, vagy például egy felcsapódó szerszámnyéllel fejbe vágja magát.

Ha magasban kell munkát végeznünk, használjunk elég hosszú létrát! Figyeljünk rá, hogy ne legyen a létrán repedés, törés, fémlétrákon legyen csúszásgátló lapocska. Ne másszunk olyan magasra, hogy már ne legyen fogódzkodó a kezünknek!

Motorral működtetett gépek (levélfújók, bozótnyírók stb.) esetében feltétlenül legyünk tisztában a használati utasításban foglaltakkal, különös tekintettel a biztonsági előírásokkal! A benzint tartsuk jól záródó, a célra tervezett edényben és biztonságos helyen. Használjunk megfelelő védőöltözetet, védőszemüveget, ha kell fülvédőt is! Fontos, hogy lábbelink ne csússzon. Ne viseljünk gyűrűt, laza karkötőt vagy más olyan ékszert, ami beleakadhat a gépbe!

Fűnyírásnál mindenképpen áramtalanítsuk az elektromos fűnyírót, a benzinmotorosnál pedig húzzuk le a gyertyakupakot mielőtt a gépet megfordítanánk, hogy alányúljunk! Figyeljünk a fűben esetleg megbújó szilárd hulladékra, ágakra, kövekre, és távolítsuk el őket fűnyírás előtt! A gyerekeket küldjük el a közelből, hogy ne kelljen megosztani figyelmünket! Viseljünk masszív, erős lábbelit, hosszú nadrágot és védőszemüveget, benzinmotoros fűnyíró esetén fülvédőt is! Ha hátrafelé húzod a gépet, nézz hátra!

Elektromos kerti kisgépek esetén gondoskodjunk megfelelő hosszúságú kábelről! A kábel szigetelése teljes hosszában legyen ép, ne törjük meg a vezetéket, és gondosan ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön a gép útjába! Célszerű feltűnő színű pl. narancssárga vagy piros kábeleket használni. Sose használj elektromos berendezést vizes talajon!

A vegyszereket – műtrágyát, növényvédő szereket a legnagyobb körültekintéssel a termék gyári csomagolásán olvasható biztonsági előírások maximális betartásával használjuk! Védőruha, védőszemüveg, kesztyű használata erősen ajánlott. A vegyszereket tároljuk olyan helyen, ahol gyerekek és állatok véletlenül sem férhetnek hozzá.

Végül néhány jó tanács a kerti biztonságért:

Figyelj a laza, törött, repedt és lógó faágakra, különösen viharok után, és időben távolítsd el őket, mielőtt valakire ráesnek!

A nyár közeledtével és előre haladtával figyelj az esetleges darázsfészkek megjelenésére, és távolítsd el őket! Figyelem, a földben is lehetnek!

Kertészkedés után vizsgáld meg a bőrödet, hogy nem csípett-e meg kullancs. Ha a csípés után rövid időn belül szakszerűen eltávolítják, az esetleges fertőzés veszélye sokkal kisebb. Ha sok a kullancs a környéken, használj kullancsriasztó krémet vagy permetet.

Ha van a kertben tó, figyelj rá, hogy gyerekek ne menjenek a közelébe felügyelet nélkül!

Tüskés, szúrós növények közötti munkához viselj erős védőkesztyűt!

Nézz a lábad alá, mert a legtöbb kerti sérülést az elesés okozza!

Ne próbálj túl nehéz dolgokat felemelni. A kevésbé nehéz dolgok emelésénél inkább a térded hajlítsd, mint a derekad! Emelgetés előtt melegíts be!

Ha süt a nap, viselj sapkát vagy kalapot és olyan felsőruházatot, ami megvéd a napsugárzástól! Használj naptejet arcodra és kezedre, és UV-biztos napszemüveget, hogy megvédd a szemed!

Ha nagy a meleg, fogyassz elegendő folyadékot, és tarts gyakori pihenőt árnyékos helyen!Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!