kissebb méretnagyobb méret   
2010-06-20 22:32

Gyomokból kaját?

A kiskerttulajdonosok szenvedélyesen küzdenek a gyomok ellen. Saját tapasztalatból mondom, hogy ez a küzdelem különösen durva fegyverek, például kémiai gyomirtók bevetése nélkül állandóan vesztésre áll. A kertünkben és a környéken megjelenő gyomok közül nem is egy igazából finom falatnak számít, és ha egy jó gazos mező közelében lakunk, ingyen is juthatunk hozzájuk.

 


Szőlőben szegény országokban a pitypang virágából bort készítenek, Szerencsére erre nem vagyunk rászorulva, de a növény másképpen is hasznosítható. Ha nem várjuk meg, míg virágot bont, friss leveleiből ízletes saláta készíthető, de fogyasztható a spenóthoz hasonlóan, párolva is. Vigyázat, vannak emberek, akik a pitypangfélékre allergiásak, ők viszont a cikória leveléből készült salátát sem fogyaszthatják.

Sok országban fogyasztják a bojtorján gyökerét is, nálunk inkább sampont és hajnövesztő szert készítenek belőle. Az északi országokban ujjnyi darabokra felvágva, párolva eszik, de levesekbe és gulyás módjára elkészített húsokhoz is feltálalják. Terhesek nem fogyaszthatják!

A libaparéj (a baloldali képen) levele saláta, leves és ivólé készítésére egyaránt alkalmas. Ha a spenót elkészítési idejét vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy a libaparéjt kissé hosszabb ideig kell főzni, viszont elmaradhat az előzetes leforrázás. Íze is a spenóthoz hasonlít. Magja is felhasználható. Ezt úgy gűjthetjük, hogy a terméses ágakat a kezünkkel végighúzva, egy zacskóba vagy edénybe szórjuk a magvakat. Természetesen ezt levegős helyen szárítanunk kell, majd gondosan kiszitálni. A magvakat megőrölve a pohánkalisztre emlékeztető anyagot kapunk, amelyet ahhoz hasonlóan készíthetünk el.

A vadsóskát a kerti sóskához hasonlóan készíthetjük el, lehet belőle levest, mártást készíteni.

A kerek repkény leveleinek kicsit mentás illata van és enyhén keserű íze. Salátákba és mártásokba is kitűnő. A sörkészítő országokban a komló elterjedése előtt a sör ízesítésére is használták.

A réti útifű egész fiatal levelei nyersen fogyaszthatók, idősebb korukban meg kell őket főzni. Körítésnek, levesnek is alkalmas. A fiatal virágos hajtásokat vajon párolhatjuk.

A tyúkhúr (a jobboldali képen) levelei és hajtásai Japánban nagyon népszerűek, tavasszal rizzsel fogyasztják. Virágzás előtt érdemes leszedni és saláták alkotórészeként felhasználni.

A cikória kesernyés leveleit sokfelé fogyasztják salátákban, a megfőzött gyökereit pedig az arab világban eszik. Kék színű virágai ehetők, és szépen színesítik a salátákat. A gyökerekből pótkávét készítenek.

A következő gyomtalanításnál érdemes egy kis növényhatározóval felmérni a kertet, hogy a kihúzgált zöldekből mi végezheti a konyhában a zöldhulladék-gyűjtő zsák vagy a komposzt helyett. Ha kétségeid vannak a növény mibenlétéről, ne edd meg, és családodnak se szolgált fel, mert lehetnek mérgező növények is a kertben, amik csak hasonlítanak egy-egy ízletesebb gazra!Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!