kissebb méretnagyobb méret   
2010-07-12 09:13

Kánikula és a kutyák

Napok óta kánikula van. Harminc fok feletti hőség, élesen tűző nap. A szó – amint ezt sokan tudják – a latinból származik, és a kutya – Canis – csillagképre utal, amely júliustól látható az égbolton. Számunkra ez az idő a nyaralás, a strandolás, a kerti partik ideje, de vajon mit szólnak ehhez a kutyák? Hogy viselik szőrös kedvenceink a nagy meleget és a tűző napot. Milyen veszélyek leselkednek rájuk, és hogyan óvhatjuk meg őket ezektől?

 


A nyár rengeteg kockázattal jár a kutyákra, az alábbiakban összefoglalunk néhányat ezek közül, és ötleteket adunk, hogy lehetne ezeket csökkenteni.

Hőguta

A hosszabb ideig napon levő állat nemcsak gyorsan fárad ki a szervezetét megterhelő melegtől, de a meleg agykárodosást és más szervi problémákat is okozhat. A hőguta néhány tünete:

szokatlanul heves lihegés

aggódó vagy elbambuló kifejezés

fokozott nyáladzás

gyengeség, levertség

koordinációs problémák

rángatózás, izomremegés, görcsös roham

Azok az állatok, amelyeket szűk, rosszul szellőző meleg helyre, pl. autóba, kutyaházba bezárva, esetleg napra kikötve tartanak, el is pusztulhatnak a melegtől. Ha a kutya nappal szabadban van, feltétlenül gondoskodni kell róla, hogy árnyékos helyen lehessen és elegendő ivóvízhez juthasson. A melegben veszélyt jelenthet az is, ha aszfalton, köves úton sétáltatjuk, hogy megéghet a kutya talpa. Ezért, ha lehetséges, inkább füves helyen sétáltassuk és lehetőleg a reggeli, esti órákban, amikor a talaj nem forró.

A hőguta tüneteit mutató kutyát hűtsük le hideg vízzel locsolgatva, vagy hideg vízzel töltött fürdőkádban. Adjunk friss ivóvizet kis adagokban, és vigyük a kutyát állatorvoshoz.

Élősködők

A meleggel megérkeznek a kórokozókat hordozó rovarok, a kullancsok, szúnyogok és legyek. A szakemberek tanácsa, hogy naponta vizsgáljuk meg kedvencünket, hogy nem lapul-e bundájában bolha vagy kullancs. A kullancsok Lyme-kórt és más fertőzéseket hordozhatnak, a szúnyogok pedig egy magas lázzal járó betegség kórokozóját. A legyek közvetíthetik a galandféreg petéit, bizonyos hangyafélék csípése pedig véget nem érő vakaródzásra késztetheti kedvencünket.

A bolhák és kullancsok támadását megelőzhetjük az erre a célra kifejlesztett rovarriasztó nyakörvvel vagy rovarriasztó permetekkel. Rovarölő szert ne használjunk, mert a kutya lenyalhatja magáról, és bár az ilyen szerek melegvérűekre nem mérgezőek, de gyomorproblémákat okozhatnak. Lehetőleg ne sétáltassuk sűrűn szúnyogos helyen a kutyát

Mérges növények

Rengeteg kerti növénynek van mérgező hatása a kutyák és a macskák szervezetére, ilyen például a nárcisz, a margaréta, vagy az avokádófa, de az emberre ártalmasak is megmérgezhetik őket, pl. a gyöngyvirág, a filodendron, a tulipánok, a borostyán és a rhododendron is. Ha az a gyanúnk, hogy az állat fogyasztott ezekből, azonnal vigyük állatorvoshoz.

A műtrágyák és növényvédőszerek is veszélyesek, különösen, ha olyan víztartály, kerti tavacskák stb. környékén használjuk őket, amelyekből a kutya ihat.

Tűzijátékok és zivatarok

A legtöbb kutya irtózik a hirtelen erős zajoktól. A mennydörgéstől vagy a tűzijáték petárdáinak robbanásától megrémült állatok elszaladhatnak vagy félelmükben kárt tehetnek környezetükben vagy magukban. Legjobb, ha ilyenkor beengedjük a kutyát a lakásba, behúzzuk a függönyöket, és alkalmazzunk elterelő zajokat, pl. tévé vagy zenehallgatás, és foglalkozzunk vele, hogy biztonságban érezze magát.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!