kissebb méretnagyobb méret   
2010-07-13 09:57

Csatornafedél múzeum

A világban sokféle dolgot gyűjtenek az emberek és a múzeumok. Léteznek különleges gyűjtemények, van babamúzeum, gyertyatartó- és lámpamúzeum. Most az olaszországi Nemzetközi Csatornafedél Múzeum állítja ki gyűjteménye egy részét Bécsben.

 


A ferrarai „International Manhole Cover Museum” gyűjteményének részeként többek között firenzei, berlini, krakkói, és budapesti csatornatetők is láthatók a Karlsplatz közelében levő Esperantopark-ban.

Az ötletgazda Stefano Bottoni olasz szobrász, zenész. A Ferrarában évente megrendezett nemzetközi utcazene fesztivál szervezője zenészek után kutatva járta be egész Európát, és régi fényképeit nézegetve rádöbbent, milyen sok észrevétlen remekmű mellett haladunk el naponta. Szokatlan gyűjteménye „alapkövét” 2002-ben tette le egy 60 kilós prágai csatornafedéllel, amelyet a cseh főváros akkori polgármestere küldött neki emlékül. A múzeum ma már több mint 130 fedlappal rendelkezik, ezekből rendeztek kiállítást a „Die Dritte Mann Tour” elnevezésű csatornanéző túra bejáratánál.

Bécs csatornarendszere, melyet az 1949-es „A harmadik ember” című angol krimiből is ismerhetünk, tavasszal és nyáron turisták számára is látogatható. A bécsiek büszkék rá, hogy a 2.400 km hosszú csatornahálózatra a háztartások 99 százaléka rá van kötve, és ez az adat nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.

A helyiek által kiállított fedél egyedi, hiszen egy csatornafedlap általában kerek és díszes, a bécsi azonban négyzet alakú és rácsos. A rendszerbe így mindig friss levegő tud áramlani: „Lehet, hogy nem a mienk legszebb, de cserébe a világ leghatékonyabb csatornafedlapja.” – mondta Ulli Sima Bécs város környezetvédelmi tanácsosa a kiállítás megnyitóján.

A kiállítást október végéig lehet megtekinteni.
Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!