kissebb méretnagyobb méret   
2010-09-07 11:48

Több milliárd élőlény küzdelme

Mindannyian jártunk már a budapesti Városligetben, amelynek egyik fő dísze a XIX. század végén, a millenniumi ünnepségekre épült Vajdahunyadvár. A romantikus épületegyüttes a korabeli Magyarország leghíresebb épületeinek részleteiből alakult ki.

 


Nem mindenki tudja, hogy a tómeder felé néző épületek rejtik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum páratlan gyűjteményét. Az állandó kiállítások mellett gyakorta hívják fel magukra a figyelmet érdekes és látványos időszaki bemutatókkal. Most egy ilyenre invitálnánk olvasóinkat is. Szeptember 11-én Sivatag – Több milliárd élőlény küzdelme éjjel és nappal címmel interaktív időszaki kiállítás nyílik.

Perzselő forróság, homokdűnék, néha egy-egy magányos tevekaraván – a legtöbbünkben ilyen kép él sivatagról. Pedig ez a vidék sokkal változatosabb, és közel sem olyan kihalt, mint azt gondolnánk…

Vajon meddig repül egy szaharai homokszem? Hány lábbal születik az afrikai óriás ezerlábú? Kik rabolják el néha a galacsinhajtó bogár galacsinját? Mit keres a sivatagban a pápaszemes pingvin és a flamingó? Hány ezer évig él a homoklakó velvicsia?

A kiállításon az összes rejtélyre fény derül. Még arra is, hogy mit csinál a sivatagi vadszamár, ha megriasztják…

A múzeum látogatói a sivatag élővilágába nyernek bepillantást. Különleges környezetben rengeteg kérdésre kapnak választ, színes képeken és élethű szobrokon tanulmányozhatják a kevésbé ismert, a forrósághoz és a szárazsághoz csodálatosan alkalmazkodott élőlényeket. A barátságtalan körülmények dacára állatok, sőt növények is szép számmal élnek itt. Nemcsak a sünök, teknősök, madarak ritka fajai boldogulnak el remekül, hanem a sivatagi medve, a vadszamár és az ugróegér is. A kaktuszok mellett számtalan más növényfélével találkozhatunk, például az afrikai földikürttel, vagy a macskakarom-akáciával.

Fedezzük fel ezt a csodálatos világot! A tárlat játékos tudáspróbával és ajándékkal is várja az érdeklődőket!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapest, Városliget, VajdahunyadvárEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!