kissebb méretnagyobb méret   
2010-10-14 11:04

Hogy ne ártson az egészséges élelmiszer

Az itt következő öt élelmiszert abszolút egészségesnek tekintjük, de meg is betegedhetünk tőlük. Mit kell tudni, hogy elkerüljük a gyümölcsöktől és zöldségektől kapható betegségeket?

 


Állandóan azt halljuk, együnk több gyümölcsöt és zöldséget. Ezek rengeteg vitamint, ásványi sót, rostot és antioxidánst tartalmaznak, az egészséges táplálkozás alapköveinek számítanak. Sajnos azonban a gyümölcsök és zöldségek a legkülönbözőbb baktériumokkal és vírusokkal lehetnek szennyezve. Ezek egy része a termőföldön, más része szedés, szállítás, rakodás közben kerülhet rájuk. Többségük ártalmatlan, azonban lehet köztük súlyos betegségeket okozó is. Az alábbiakban néhány jótanács, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Paradicsom. Nemcsak finom, de kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Mivel nyáron a szabadban termelik, szennyeződhet földdel, piszkos vízzel, nem teljesen komposztált trágyával. Baktériumok kerülhetnek rájuk szedés, tárolás és szállítás közben is. Az üzletben vagy otthon kórokozók kerülhetnek rá húsról, halakról, ezekkel szennyezett eszközökről is.

Mire ügyeljünk? A boltban: ne vásároljunk olyan paradicsomot, amelynek sérült a héja. A lottyadtakat hagyjuk ott. Otthon: A paradicsomot tároljuk szobahőmérsékleten, árnyékos helyen. Ha teljesen megértek, tegyük be a hűtőbe, és néhány napon belül használjuk fel. A felvágott paradicsomot 4 fokon vagy az alatt tároljuk, más nyers élelmiszerektől elkülönítve. Tisztításnál és elkészítésnél: Mossunk kezet, mielőtt nyers élelmiszerhez nyúlunk! A paradicsomot mossuk meg folyó víz alatt! Ne áztassuk őket a mosogatóban, mert az is lehet szennyezett! Dobjuk el azokat a darabokat, amelyeknek sérült a héja! A mosás után távolítsuk el a szárral kapcsolatban levő keményebb részt!

Gombák. A gombék szintén a nem steril termesztés és kezelés következtében lehetnek szennyezettek, és mivel gyakorta tárolják őket szobahőmérsékleten légmentes csomagolásban, előfordulhat rajtuk a botulizmus kórokozója is. Oxigén nélkül ez a kórokozó szaporodik, és toxinjai már akkor is ott lehetnek a gombákon, ha ennek semmilyen külső jele nincs.

Mire ügyeljünk? A boltban: Válasszunk feszes, friss gombákat, és ne vegyünk meg sérülteket. Az előre csomagolt gombák esetén figyeljünk rá, hogy a csomagoláson legyenek apró lyukak, amelyeken keresztül a gomba szellőzhet. Otthon: A gombát vásárlás után a legrövidebb időn belül fel kell használni. Addig papírzacskóban tároljuk a hűtőben. A csomagolt gombát eredeti csomagolásában tegyük a hűtőbe, és öt napnál tovább ne tároljuk! Nyers gombát ne fagyasszunk, előtte posírozzuk vagy pároljuk. Tisztításnál és főzésnél: először törölgessük vagy kefével tisztítsuk le a gombát, utána folyó víz alatt mossuk meg, és itassuk le konyhapapírral. Vágjuk le a gomba száráról a földdel szennyezett részeket!

Leveles zöldek. A salátafélék, a spenót, a sóska is a mezőn és a szállításkor szennyeződhetnek.

Mire ügyeljünk? A boltban: Figyeljünk rá, hogy egészséges zöld leveleket vásároljunk, kerüljük a barnult szélűeket! Otthon: A leveles zöldségeket is tároljuk a hűtőben, de legfeljebb csak 5-7 napig! A megbarnult, fonnyadt leveleket dobjuk el! Az előre csomagolt, tisztított salátaféléket is tároljuk a hűtőben, és a lejárati időn belül használjuk fel! Tisztításnál és elkészítésnél: A zöldeket folyó víz alatt mossuk meg alaposan, és sose ázatssuk be a mosogatóba! A zárt csomagolású mosott salátákat nem szükséges újra megmosni, azonban, ha a csomagolás nem légmentes, a mosás elengedhetetlen.

Friss fűszernövények. Mint bármely más, földben termelt növény, ezek is szennyeződhetnek a talaj baktériumaival, még akkor is, ha a konyhai ablakpárkányon cserépben termesztjük őket.

Mire ügyeljünk: A boltban: A fűszernövények ne legyenek fonnyadtak, és intenzív, a fajtájukra jellemző illatuk legyen! A leveleken ne legyenek barna vagy fekete foltok! Otthon: A vágott friss fűszernövényeket ne tároljuk öt napnál tovább a hűtőben. Tárolás előtt vágjuk vissza a szárukat, és visszazárható műanyag zacskóban tegyük el. A bazsalikomot ne tegyük hűtőbe, mert megbarnul! A cserepes zöldfűszereket tároljuk világos helyen, gondoskodjunk rendszeres öntözésükről, és szedés után ugyanúgy mossuk, tisztítsuk meg, mint a boltban vágottan vásároltakat! Tisztításnál, felhasználásnál: Mindig folyó víz alatt mossuk le őket!

Dinnyék. A sárga- és görögdinnye a földön nő, szedéséig folyamatosan érintkezik a talajjal. A sárgadinnyék rücskös felszínét különösen nehéz megtisztítani.

Mire ügyeljünk? A boltban: Figyeljünk rá, hogy a dinnye feszes legyen, és ne legyen rajta sérülés, amin keresztül a kórokozók behatolhattak a belsejébe! Szétvágott dinnyét csak olyan helyen vegyünk, ahol megfelelően hűtve tárolták. Otthon: A felvágatlan dinnyét érettségétől függően akár két hétig is eltarthatjuk a hűtőben. A felvágott gyümölcsöt négy napnál tovább ne tároljuk, de addig is 4 fok alatti hőmérsékleten kell lennie. Tisztításnál: Mielőtt felvágjuk a dinnyét, mossuk meg alaposan!Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!