kissebb méretnagyobb méret   
2010-10-31 21:39

A hosszú élet kilenc titka

Férfiak figyelem! Ha meg akarjátok érni a nyolcvanas éveiteket, és azokból is sokat, kilenc dolgot kell tudnotok, legalábbis egy amerikai kutatás szerint.

 

 

 


Kiegyensúlyozottság, képzettség, házasság, karcsúság. Ez néhány azokból a tényezőkből, amelyek leginkább jellemzik azokat az amerikai férfiakat, akik megérték a kilencedik ikszet.

Valójában kilenc olyan tényezőt határoztak meg, amelyek fennállása esetén a mai ötveneseknek jó esélyük van még 30-40 egészséges évre. A negyven éven át tartó vizsgálatot közel 6000 férfi bevonásával végezték. A Journal of the American Medical Association legfrissebb számában megjelent cikk szerzői szerint a férfiaknak több esélyük van egészségesnek maradni idős korukig, ha kizárnak az életükből néhány kockázati tényezőt.

Az elkerülendő tényezők közül különösen fontos a túlsúly, a magas vércukorszint, a trigliceridek („rossz koleszterin”) magas szintje és a magas vérnyomás.

A hosszú élet kilenc előjele

Azok a férfiak élnek legtovább, akikre az alábbi állítások legtöbbje igaz:

házasságban él

nem túlsúlyos

alacsony a vérnyomása

határozott és erős kézfogása van (ami az általános testi erőt és fittséget jelzi)

magas iskolai végzettsége van

alacsony a vércukorszintje

nem fogyaszt túl sok alkoholt

nem dohányzik

alacsony a rossz koleszterinjének a szintje

Az úgynevezett hawaii élettartam-kutatás negyven éven át követte a vizsgált személyek életútját és egészségi állapotát. A vizsgálatban részt vevő egészséges férfiak átlagéletkora 54 év volt a kutatás kezdetén 1965-ben.

A cikk szerint, a fenti kritériumoknak megfelelő férfiaknak 80 százalék esélyük van rá, hogy 80 feletti életkort érnek meg, és arra is, hogy elkerülik őket a betegségek. A résztvevők 42 százaléka még 85 éves korában is élt, és 11 százalékuknak semmiféle komoly betegsége sem volt. Ha a felsorolt állítások közül hat vagy több nem illik valakire, annak 10 százaléknál is kisebb az esélye, hogy megérje 80. évét, állítják a kutatók.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!