kissebb méretnagyobb méret   
2010-12-16 10:05

Sissi on-line

Tanárok, diákok, érdeklődők és történészek egyaránt találhatnak hasznos és érdekes információkat a nemrégiben elindított on-line Sissi múzeumban.

 

 

 


A www.habsburger.net címen elérhető on-line múzeum nemcsak a Habsburg dinasztia tagjainak életét és uralkodását mutatja be, hanem Európa 640 évének gazdasági-, társadalmi és kulturtörténetét is.

Az interneten keresztül elérhető anyag a nemesség mellett azokra a rétegekre is kitér, akik gyakran kimaradnak a történelemkönyvekből. Ilyenek például az udvari muzsikusok, akiknek a középkorban főleg az istentiszteletek alatt jutott fontos szerep.

Az on-line múzeum másik előnye, hogy a digitálisan hozzáférhető ezernégyszáz dokumentum egy részét a nagyközönségnek eddig sohasem tudták bemutatni, mostantól azonban mindenki számára elérhető.

A Habsburgok világa című kiállítás az 1278-tól 1918-ig terjedő időszakot dolgozza fel, de nem lineárisan, hanem linkek szövedékeként. Elindulhatunk személyek, események vagy történelmi helyszínek mentén, hogy így ismerjük meg a Habsburgok életének és uralkodásának családi, társadalmi vagy politikai kontextusát. Térképek, érdekes magyarázatok, családfa, virtuális olvasóterem és navigálható idővonal segítik a korszak megértését és kutatását.

Az osztrák kormány programjában is szereplő projekt két év alatt valósult meg, a programozásban és a grafikai kivitelezésben a fiatal bécsi Dform dizájniroda és a dán Metascapes ügynökség vett részt. A projektet a Schönbrunni Kastélyt is üzemeltető Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. finanszírozta.

A kép az 1955-ben készült Sissi című film egy jelenete. Sissi szerepében Romy SchneiderEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!