kissebb méretnagyobb méret   
2010-12-28 09:15

Nátha vagy influenza?

Mindkét betegséget vírusok okozzák, ráadásul több száz különféle vírus képes az ismert tüneteket előidézni. Ezek a betegségek erősen fertőzők, a vírusokat a légzéskor, köhögéskor, tüsszentéskor kiáramló parányi cseppek hordozzák.

 


A mechanizmus rendkívül egyszerű. Például valaki a tenyerébe tüsszent (zsebkendő nélkül) aztán megfog valamit, például egy kilincset vagy a villamos kapaszkodóját, amit utána megérint valaki más, aki megvakarja az orrát vagy megdörzsöli a szemét, és máris megfertőződött. A kórokozók egészen elképzelhetetlen helyeken is megélnek. Egy amerikai tanulmány szerint, például a szállodaszobákban a felületek 35 százaléka, beleértve a kilincseket, tollakat, villanykapcsolókat és tévé-távirányítókat, náthavírussal volt szennyezve.

Közönséges nátha vagy influenza?

Néha nem könnyű megmondani, hogy a rossz közérzet oka a nátha vagy az influenza vírusa. Bár egy sor közös tünet kíséri a fertőzéseket, általában az influenza vírusa okozza a súlyosabbakat.

A közönséges nátha vagy megfázás tünetei:

kaparó, száraz érzés a torokban
bedugult orr vagy orrfolyás
köhögés
általános fáradtságérzés

A fenti tünetekhez influenza esetén társul a magas (akár 39 fok fölé kúszó) láz, a hidegrázás, izomfájdalmak, étvágytalanság és kimerültség. Az influenza többnyire sokkal hirtelenebb módon tör ki. Mindkét betegség általában egy hét alatt gyógyul, bár az influenza tarthat egy kicsit tovább is.

Hogyan gyógyítsuk?

A tünetek enyhítésére sok ember szed valamilyen gyógyszert. A patikákban nagyon sokféle ilyen szer kapható recept nélkül is, ezért nem könnyű megtalálni a számunkra legalkalmasabbat. Legjobb persze az orvossal vagy a gyógyszerésszel megbeszélni a kérdést, de az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni, hogy a különféle tünetek ellen milyen típusú szerek a leghatékonyabbak.

A tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás ellen az úgynevezett antihisztaminok a leghatásosabbak. Ezek egy része álmosít, rontja a koncentrációt, ezért ha autót is akarunk vezetni, keressünk olyan – korszerűbb – készítményt, amelynek nincs ilyen mellékhatása.

A bedugult orrjáratok megnyitására szintén antihisztamin tartalmú orrpermetet használhatunk, ezek egy része tartalmaz kellemes illatú, hagyományosan inhaláláshoz használt anyagokat, például kámfort, mentolt vagy eukaliptusz-olajat.

Köhögés esetén először el kell dönteni, hogy milyen típusú köhögéssel állunk szemben. Ennek megfelelően lehet száraz köhögésre vagy a torokból jövő váladékos köhögésre gyógyszert kérni. Az utóbbira köptetőket, a garatváladék elfolyósítására alkalmas szereket ajánlanak, míg az előbbi esetén inkább a köhögés elfojtására alkalmas tablettát érdemes választani. Ha a köhögés a torokban érzett csiklandós érzés következménye, a benzokaint vagy mentolt tartalmazó szopogató tabletták hatásosak lehetnek.

Láz esetén az acetaminofen, ibuprofén és az acetil-szalicilsav tartalmú készítményeket ajánlják, amelyek egyben a kapcsolódó fájdalmakat is képesek enyhíteni. Ha ilyen lázcsillapítót kívánunk bevenni, figyeljünk rá, hogy az esetleg már bevett nátha elleni melegital vagy hasonló szer nem tartalmazza-e már a fentiek közül valamelyik hatóanyagot, mert ebben az esetben az adagot megfelelő mértékben csökkenteni kell. Mindenképpen tartsuk be a gyógyszerekhez adott tájékoztatóban szereplő adagolást, mert a túladagolás veszélyes lehet!

Fontos a fertőzés terjedésének megakadályozása

A legjobb gyógymód persze, ha nem kapjuk el a betegséget, ezért az alábbiakban néhány tipp a megelőzéshez:

A legegyszerűbb és az egyik leghatékonyabb módszer a gyakori és alapos kézmosás.

Tüsszentés, köhögés esetén mindig tartsunk a szánk elé zsebkendőt, és utána mossunk kezet! (Ha nincs víz a közelben, jó szolgálatot tehet a drogériákban kapható kézfertőtlenítő folyadék vagy kendő.) Ha nincs nálunk zsebkendő, könyökhajlatunkba tüsszentsünk, és forduljuk el a többi embertől!

Piszkos kézzel ne érjünk a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz!

A mások által is fogdosott felületeket, kilincseket, telefonkagylókat, számítógép-billentyűzetet tisztítsuk gyakran fertőtlenítő kendővel. Gondoljunk rá, hogy a vírusok az ilyen felületeken órákig is megmaradhatnak!Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!