kissebb méretnagyobb méret   
2011-01-18 12:45

Mérges illatok az otthonunkban

Egy új kutatás eredménye szerint a lakásillatosító termékek többet ártanak, mint amennyi jót tesznek. Mi is van ezekben, és hogyan küzdhetünk nélkülük a kellemetlen szagok ellen?

 


A lakásunk és az irodánk büdös. Legalábbis ezt sugallják a különféle illatosítókat népszerűsítő reklámok, amelyek szerint az ápolt otthonban sürgő-forgó háziasszony a legkülönbözőbb permetekkel teszi vonzóvá vagy legalább elfogadhatóvá a helyiségeket. A család tagjai és a vendégek pedig lelkesen szimatolják a változatos illatokat.

Természetes, hogy a kellemetlen szagok ellen tenni akarunk valamit, végül is időnk jelentős részét töltjük négy fal között, és fizetni is hajlandók vagyunk, hogy környezetünket kellemesebbé tegyük. A légfrissítők piaca világszerte növekszik, nem utolsósorban a jó marketingnek tulajdoníthatóan.

Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, hogy az illatosított termékek nemcsak a vegyi anyagokra allergiás – növekvő számú – ember számára jelentenek problémát. A levegőillatosítók olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek vagy elfedni próbálják a kellemetlen szagokat, vagy szaglóérzékünket befolyásolják. Néhány közülük a szaglósejteket takarja be.

A légfrissítők hatását az elmúlt néhány évben kezdték el tudományosan vizsgálni. A kutatások során többek között azt találták, hogy az ilyen szereket rendszeresen használók között az asztma előfordulásának valószínűsége 50 százalékkal növekedett, továbbá azt, hogy a legtöbb ilyen szer akkor is tartalmazott hormonzavarónak tartott ftalátokat akkor is, ha címkéjükön a „természetes” vagy az „illatmentes” felirat díszelgett.

2008-ban a University of Washington kutatói publikáltak egy tanulmányt, amelyben a 6 legnagyobb forgalmú légfrissítőt értékelték. Ezek közel 100 illékony szerves vegyületet tartalmaztak, amelyek közül az amerikai szabályok szerint 10 volt mérgező anyag. Koreában 42 illatosított háztartási vegyszert elemeztek, és az összes tartalmazott acetont, etanolt, limonént, perklór-etilént, fenolt és 1-propanolt.

Kanadában a vizsgált illatosított termékek olyan ftalátokat tartalmaztak, amelyeket Európában a műanyag gyermekjátékok adalékanyagaként is tiltanak.

Miközben egyre többen kérdőjelezik meg az ilyen termékek biztonságát, nem mindenki ért ezzel egyet. A gyártó cégek szerint a készítmények biztonságosak, és megfelelnek az érvényes szabályozásnak, továbbá a potenciálisan ártalmas anyagok koncentrációja messze az egészségügyi határérték alatt marad, és ezért a fent idézett cikkek félrevezetőek.

Egyelőre nem fordult még elő, hogy egy gyártó visszahívta volna termékeit az üzletek polcairól, és kormányhivatalok sem bocsátottak ki figyelmeztetést.

Mégis mi a tanulság a fogyasztó szempontjából? Ahogy ez általában lenni szokott, még egy csomó vizsgálat szükséges ahhoz, hogy az ártalmakat vagy azok hiányát konkrétan bizonyítani lehessen. Egy adott termék és egy betegség közötti összefüggés nehezen bizonyítható, és a háziállatokra, gyermekekre és a környezetre gyakorolt hatást pedig még nem vizsgálták meg eléggé. Az érdeklődő és kíváncsi vásárló számára nem áll elég információ rendelkezésre, sok terméken nincs is feltüntetve minden összetevő.

Az alternatív lehetőségek

Ha aggódunk a mesterséges illatosítók és légfrissítők használata miatt, de szeretjük az illatos környezetet, van egy pár természetes lehetőség is.

A kellemetlen szagoktól megszabadulhatunk gyakori és alapos szellőztetés útján is. Engedjük be a friss levegőt, amikor az időjárás megengedi. A jó szellőztetés felhígítja a szagokat, a mozgó levegő kisodorja őket a lakásból. Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha a nyitott ablak közelébe kifelé fújó állásban működtetünk egy ventilátort.

A nedves helyiségeket, fürdőszobát, pincét szellőztessük gyakrabban, hogy megakadályozzuk a penészedést. Szétszórt vagy kis edényben kitett szódabikarbóna elég jól felszívja a szagokat.

Készítsünk saját illatosítót! A kertben, a mezőn található növények, virágok megszárítva és meleg helyre téve hosszú ideig bocsátanak ki kellemes illatot. Jó ehhez a kakukkfű, a levendula, a rózsa szirmai, a citromfű, a menta, a fenyőtobozok és még számos jó illatú levél és szárított virág. Használhatunk narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget.

A biotermékeket árusító boltokban lehet természetes eredetű illatanyagokat vásárolni, ezeket száraz faforgácsra, szárított virágszirmokra, levelekre cseppentve saját potpurrit készíthetünk.

A főzéssel kapcsolatos kellemetlen szagok mérséklésére csepegtessünk citromlét és vágjunk hozzá egy kis citromhéjat egy kis lábas vízbe, és ezt tartsuk langyosan a tűzhelyen.

Tartsunk illatos növényeket a lakásban!

A felsorolt megoldások nemcsak egészségesebbek, de rendszerint olcsóbbak is, mint a boltban kapható illatosítók.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!