kissebb méretnagyobb méret   
2011-01-19 11:48

Citromfa a nappaliban

Fiatal korunkban a citrom volt az egyetlen egész évben kapható déligyümölcs. A narancs és a mandarin feltűnése a gyümölcspultokon egyértelműen a Mikulás (illetve abban az időben Télapó) közeledtét jelezte, banánhoz pedig általában ritkán és hosszú sorbaállás árán lehetett jutni.

 


Ma már egész évben vásárolhatunk mindenféle egzotikus gyümölcsöt a boltokban. Délszaki utazásaink alatt azért elgondolkodunk, milyen jó lenne, ha nálunk is a kertben nőne a narancs, mint az andalúziai falvakban, vagy az országutat citromfák szegélyeznék, mint Szicíliában. Bizonyos citrusgyümölcsök megteremnek nálunk is, ha nem is úgy, mint a Tanú című filmben láttuk, hanem a lakás egy napos meleg sarkában.

A Freepress Boross Dávid kertészt kérdezte a citrusok gondozásáról:

„Nagyon népszerűek lettek az utóbbi években a citrusfélék. Valószínűleg azért, mert egyre többen utaznak mediterrán országokba, és ott látják, hogy az út mentén rengeteg citrusféle virágzik, illetve hozza termését. Így aztán itthon is szeretnének ilyet, ami korántsem lehetetlen.”

Egzotikus növények a citrusfélék. Mindenki büszke, ha a saját termésű déligyümölcsét szüretelheti. Nem könnyű feladat, de bárkinek sikerülhet.

„Ezeknek a növényeknek gyakorlatilag ugyanolyan feltételeket kell biztosítani, mint amilyen a mediterrán országokban az éghajlat. Ez télen 10 fok körüli hőmérsékletet jelent, nyáron pedig kellemes meleget. Viszont rengeteg fényre van igényük, februártól áprilisig virágoznak, a termésüket pedig április közepétől kezdik el hozni.”

A citrusfélék Ázsiában és Ausztráliában őshonosak, de megtalálhatók a Föld valamennyi meleg éghajlatú területén is.

„Ezek a növények gyakorlatilag örökzöldek, így tökéletes díszei lehetnek otthonunknak. Pláne akkor, amikor virágoznak, illetve maga a termés sem utolsó látvány. Viszont elsősorban a termésük miatt tartják őket, tehát nem kimondottan dekorációs célokat szolgáló dísznövények, hanem inkább termést hozó dísznövények. Amit sokan nem tudnak, hogy ezek tüskés növények, tehát szúrnak. Ha kisgyermekünk van, aki hajlamos leszedni a neki megtetsző gyümölcsöket, akkor azért gondoljunk erre is, hogy a tüskéket letörögessük, így nem szúrja meg magát.”

A citrusfélék tipikus ismertető jegye a levelükben, a virágukban és a termésükben lévő illóolaj, amelynek az egyedülálló aromájukat köszönhetik.

„A citrusféléket jellemzően egészen kicsi korukban, tehát 50-60 cm-es nagyságban lehet és érdemes megvenni, ugyanis ilyenkor még kényelmesen hazavihetők, de már van rajtuk termés. Érdekes, hogy egy viszonylag fiatal növényen is már egészen nagy termések lehetnek.”

A citrusfélék ásványi anyagokat, könnyen emészthető szénhidrátokat, kevés kalóriát és sok vitamint tartalmaznak. Egy nagyobb adag narancs vagy grapefruit fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét. Nagyon zamatosak és mivel védőpajzsként szolgálhatnak a téli megfázásokkal szemben, nagyon keresettek is a téli időszakokban. Egy érdekesség a citrusfélékről: a brit tengerészet 1795-ben elrendelte a citrusfélék fogyasztását a hajókon. Ugyanis a skorbut, a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség nagyon gyakori volt a tengerészek körében. James Cook felfedező útjain betartatta ezt az utasítást, így skorbut miatt nem veszített embert.

„A citrusfélék termést hozó növények és ehhez hatalmas mennyiségű tápanyagra van szükségük, ezt részben a földjükből nyerik. Kaphatók az üzletekben a citrusféléknek készített tápanyagkeverékek, és ugyanígy citrusféléknek készített földkeverékek is.” – folytatja Boross Dávid. „Ősszel a citrusféléket meg szokták metszeni, más növényekhez hasonlóan azért, hogy ne nőjenek túl, hogy az ágaik ne legyenek túl hosszúak és jövőre is viszonylag lazán és kényelmesen elbírják a terméseiket. Jellemzően az ágak felső harmadáig szokták visszavágni ezeket a növényeket. Ami még érdekes lehet, hogy télen ugye teleltetni kell őket, ehhez 10 fok körüli hőmérsékletű, szárazabb helyet érdemes nekik nézni, egy világosabb garázs vagy lépcsőház megfelel ennek a célnak.”

Forrás: freepress24.tvEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Böbemama 2011-03-06_10:40:15_#1

férjem már évek óta szeretne egy termő citromfát,de bár mennyit vásáról különböző méretekben ,termést még sem hoz.,pedig tápozza metszi ,napfényes helyen van az eredmény semmi

---