kissebb méretnagyobb méret   
historyfun, 2011-01-29 15:52

Érdekességek Egyiptomból

Az idei tél Egyiptomban összehasonlíthatatlanul melegebb a többinél. Pedig az évszakok ebben az országban amúgy nagyjából egyenletes hőmérsékletűek. Régebben mind a három, manapság négy...

 


Mint sok minden más, úgy az évszakok változásának is köze volt a Nílushoz az ókori Egyiptomban.

Az egykori emberek megfigyelték, hogy a Nílus nagy áradása időről-időre ciklikusan ismétlődik. Ezt az időintervallumot ők - ellentétben a ma használatos Gergely-naptárral - nem négy, hanem csak három részre osztották, amelynek fő ciklusa, és egyben az év első évszaka a Nílus áradásának ideje.

Az év első évszaka az Ahet, amely az áradás ideje, és ma a június 15 és október 14 közötti időintervallumot értjük alatta. A második évszak a Peret, amely az aratás ideje és október 15 és február 14 közötti időt jelenti, a harmadik évszak pedig a Semu, amely a forróság ideje és ma február 15 és június 14 közötti időt értjük alatta.

Egyiptomban az évi hőmérséklet jelentősen sosem változik, így a ma használatos évszakoknak megfelelő besorolásnak (tavasz, nyár, ősz, tél) nem sok értelme volt, de ennek ellenére az alkalmazott évszakok nevét ma őszként, télként és nyárként azonosítjuk.

Az évszakokat természetesen tovább osztották a ma hónapként azonosítható kisebb egységekre, és érdekes módon a három évszak mindegyikét négy-négy azonos részre osztották, így az ő naptáruk szerint is egy év 12 hónapból állt, akárcsak a Gergely-naptár szerint.

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Tethy 2011-01-29_20:18:22_#1

De szerencsés is az, aki ide eljut! Nekem talán álom marad csak. (Főleg mert félek a repüléstől.)

---