kissebb méretnagyobb méret   
2011-02-01 10:39

Úgy terjed, mint az influenza

Mi az ami rendkívül gyorsan terjed? Hát persze, hogy az influenza. Egyetlen ember egy nap alatt több száz embert fertőzhet meg, és ha ők is továbbadják a vírust, napok alatt több ezren betegedhetnek meg.

 


Tegyük fel, hogy valaki olyan országban járt, ahol már járvány van, és elkapja a fertőzést. Hazautazás közben a repülőgépen két-három tüsszentéssel annyi kórokozót juttat a levegőbe, amennyi megfertőz a hozzá legközelebb ülők közül egy párat, és valószínűleg az utaskísérőt is. A repülőtérre megérkezve a csomagjára várva és a zsúfolt váróteremben még vagy ötvenet. A városba utazva a buszon az útitársait, ha villamossal folytatja az útját, egy nap alatt közel 500 emberrel kerül kapcsolatba. Szinte mindegyiküket megfertőzi. A járványt, úgy tűnik semmi, sem állíthatja meg.

Dr. Berencsi György virológus szerint a kutatók az influenzát köpönyegforgató vírusnak nevezik. 20-30 évente teljesen megváltozik a szerkezete és ilyenkor világméretű járványt, okozhat.

Akkor beszélhetünk járványról, ha a lakosság legalább 2%-a fertőződik, ilyenkor általában megkétszereződik a betegek száma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy embertől 1 hét alatt 100, a 2. hétre 1000, a 3.-ra 10.000, 1 hónappal később, pedig már 100.000 ember kaphatja meg a vírust.

Egy új vírus megjelenésére, kivédésére a kutatók sincsenek felkészülve, védekezni ellene csakis akkor tudnak, ha az már fertőz. Az orvosok leginkább a cseppfertőzés veszélyére hívják fel a figyelmet, ezt a betegséget ugyanis tüsszentéssel, köhögéssel terjesztjük és az orrunkon, szánkon belélegezve jut a szervezetünkbe, ahol gyorsan elpusztítja a nyálkahártya sejtjeit.

Az influenzavírusok ideális viszonyok mellett a 0-5 fok közötti hőmérsékleten és nedves párás levegőn sokáig életben maradnak és fertőznek. Ilyenkor például egy zsúfolt mozgólépcsőn 1 tüsszentéssel 500 embernek is átadhatjuk a szervezetünkből a nem kívánt kórokozókat.

Magyarország területén közel 70 háziorvos feladata, hogy az influenzagyanús betegektől mintát vegyenek és ezt egy budapesti intézetbe küldjék, ahol kiderül valóban a vírus okozta-e a tüneteket.

Az Országos Epidemiológiai Központba beérkezett folyadékot tojásokba fecskendezik. A sterilizált szalmonellamentes tyúktojás a legegyszerűbben kezelhető és legolcsóbb táptalaj az influenza vírus szaporításához. Néhány nap múlva tojásokat felbontják és kiszívatják belőlük a képződött nedveket, hogy meg tudják vizsgálni kialakult, szaporodott-e bennük a vírus.

Van egyszerűbb és gyorsabb eljárás is, amelynek során a fertőzésgyanús betegből vett minta sejtjeit egy speciális anyaggal megfestik, majd megfelelő kezelés után a lemezt egy mikroszkóp alá teszik és azt ultraibolya fénnyel világítják át, a vírussal fertőzött sejtek zölden fluoreszkálni kezdenek, tehát a sejtek gazdája influenzával fertőzött.

A kutatások és az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évről évre legyártják a megfelelő minőségű, és mennyiségű oltóanyagot.

Magyarországon ez közel másfél millió ampullát jelent, ami egy átlagos járvány esetén bőven elegendő a lakosságnak, ám a gyártók fel vannak készülve arra is, hogy rendkívüli esetben ennek akár a többszörösét állítsák elő.

Ez az oltás azonban csak megelőzésre szolgál és minden évben, az újonnan világszinten megvizsgált influenza alapvírusok alapján állítják össze a következő alapreceptjét.

Az influenza nem válogat, ugyanannyira veszélyes nőkre és férfiakra, gyerekekre és felnőttekre.

Ha netán elkapjuk a vírust, nem tehetünk egyebet, mint hogy elmegyünk háziorvosunkhoz, aki dönt a megfelelő kezelésről.

Forrás: freepress24Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!