kissebb méretnagyobb méret   
2011-02-17 10:47

Folt hátán folttisztító

Volt idő, mikor még az üzletek polcai bizony nem roskadoztak a tisztítószerektől. Ennek ellenére azokkal a makacs fránya foltokkal, dédanyáink mégis megbirkóztak.

 


Aztán hirtelen nagyot változott a világ, és a reklámok elhitették velünk, hogy az úgynevezett makacs foltok eltávolítása csak modern vegyszerekkel lehetséges. De természetesen, ami új és modern, még nem feltétlenül a legjobb.

Bármelyik háziasszony találhat odahaza a konyhájában egy csomó olyan háztartási alapanyagot, amiről eddig talán nem is gondolta, hogy foltügyben a legjobb elsősegély lehet.

Majdnem minden háztartásban van ecet, citrom, só, tej, de a szódabikarbóna is sok helyen fellelhető. Ezeknek az egyszerű anyagoknak a segítségével sok makacsnak tűnő folt ellen indulhatunk csatába.

A régi házi-praktikák szabályait sokan ismerik. De vajon tudják-e hogy miért éppen a citrom és az ecet szedi ki a rozsda, a csokoládé vagy a kávéfoltot? És vajon miért áztatjuk sós vízbe vagy tejbe, a bor-, a tinta- vagy a gyümölcsfoltokat? A magyarázat egyszerű.

A folt a ruhaszövet rostjai közé ékelődik be. Eltávolítani úgy tudjuk ha vízben oldhatóvá tesszük, vagyis fellazítjuk. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy olyan anyagot teszünk a foltra ami kémiai reakcióba lép vele. Vagyis együtt összeolvadva vízben oldhatóvá válnak. A citromban levő erősen redukáló anyagok a színes foltokat hatékonyan halványítják.

Nem csak a folt tisztításánál, hanem a mosásnál jó szolgálatot tehetnek a dédanyáinktól örökölt fortélyok. Például az ecet öblítésnél eltávolítja a kemény vízből kiváló vízkövet, ezáltal fehérebbé teszi a ruhákat, ezenkívül meggátolja a ruhák szöszösödését. A fehér ruhák közé helyezett citromhéj, pedig felér egy agresszív fehérítő hatásával, mégsem szennyezi a környezetet.

Érdemes kipróbálni!

Forrás: freepress24.tvEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Kata1 2011-02-17_11:27:24_#1

Az ecet valóban nagyon sok dologra jó.Gyerekkoromban nem volt ennyi hajbalzsam és kondicionáló.Sőt,alig emlékszem valami ilyesmire.Ecetes vízzel öblítettük le a hajunkat,amitől nagyon szép fényes lett.Persze az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy a hajam is jobb minőségű volt hamvas korom miatt.:)

---