kissebb méretnagyobb méret   
kepé, 2011-02-27 12:51

Oscar tudja - és ma meg is mondta!

Világméretű figyelem övezte a tegnapi estét (magyar idő szerint inkább ma hajnalt) amikor a valójában mindössze 500 dolláros értéket képviselő, de elnyerői számára mindenképpen dollár százezreket jelentő Oscar szobrocskák találtak gazdára a hollywoodi Kodak Theatre épületében 83. alkalommal megrendezett díjkiosztón. A legfontosabb kategóriákban bejött a papírforma: Oscar-díjat kapott Natalie Portman és Colin Firth, a legjobb film pedig A király beszéde lett. De jutott bőségesen dij a Közösségi Háló, az Eredet és a Harcos című filmnek is. A főbb díjak listája cikkünk végén.

 


1929-ben rendezték az első gálát, de ekkoriban a George Stanley tervezte szobrocskának még nem volt neve. Az inkább anekdotának tűnő történet szerint két évvel később az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa nevezte el, amikor első munkanapján közelről megpillantva a szobrot, úgy ítélte, hogy az nagyon hasonlít Texasban élő nagybácsikájára, Oscar Piercre.

Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat Walt Disney nyerte el, aki 26 Oscar-díjban részesült. A legtöbb díjat elnyert film címén három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003)., mindegyikük 11 Oscarral büszkélkedhetett az ünnepi estén.

Mindössze három olyan filmre emlékezhetünk a díj története során, amely az öt fő kategória (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő) mindegyikét elnyerte. Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).

A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt: 4 alkalommal kapta meg az Oscar-t, ráadásul mindegyiket főszereplőként. Ingrid Bergman, Walter Brennan és Jack Nicholson 3-3 alkalommal vehette át a szobrocskát.

Legidősebb díjazott színész Jessica Tandy volt. A díjat 82 éves korában vehette át a Miss Daisy sofőrje (1989) című filmért. A legfiatalabb, Tatum O'Neal mindössze 10 éves volt, amikor elnyerte a díjat a Paper Moon (1973) című filmben nyújtott alakításáért, mint a legjobb női mellékszereplő.

Az Oscar gálának vannak persze magyar vonatkozásai is. Az 1920-as években Amerikába emigrált Kertész Mihály a Casablanca rendezőjeként vehette át a szobrocskát az 1943-as díjkiosztón. Rózsa Mikós filmzenéiért háromszor kapott Oscart, amelyek egyik éppen a rekorder Ben-Hur volt. Zsigmond Vilmos 1978-ban Spielberg Harmadik típusú találkozások cimű filmjének operatőri munkájáért kapta meg az elismerést.

Az első magyar film, amely Oscar-díjban részesült – rövidfilm kategóriában – Rófusz Ferenc alkotása A légy volt. Mindjárt botrány is kerekedett körülötte, mert az alkotó helyett – de Rófusz Ferencként a Hungarofilm akkor vezérigazgatója vette át 1981-ben a szobrocskát. Azonban kiderült a személycsere, a rendőrség vitte vissza a szobrot a Filmakadémiára és maga Rófusz csak hónapokkal később utazhatott Los Angelesbe, hogy átvegye azt. Egy esztendővel később Szabó István filmje, a Mephisto nyerte el a legjobb külföldi alkotásnak járó szobrocskát.

A 83. díjkiosztót már mi magyarok is beavatottként figyelhetjük, hiszen a főbb díjakra jelölt mindegyik filmet játsszák a hazai mozikban is. Az előjelek szerint a díjazottak többsége A Király beszéde, a Közösségi Háló és a Fekete Hattyú és A Harcos alkotói közül kerül majd ki.

Az idei győztesek a főbb kategóriákban:


Legjobb film

A király beszéde

Legjobb férfi főszereplő

Colin Firth – A király beszéde

Legjobb női főszereplő

Natalie Portman – Fekete hattyú

Legjobb férfi mellékszereplő

Christian Bale – A harcos

Legjobb női mellékszereplő

Melissa Leo – The Fighter

Legjobb rendezés

Tom Hooper – A király beszéde

A legjobb idegennyelvű film

Egy jobb világ (dán)Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!