kissebb méretnagyobb méret   
2011-03-06 10:18

Hőhullám és szívbetegség

Azok a nők, akik a klimax kezdetekor sokat szenvednek a kellemetlen hőhullámoktól, kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre – állapították meg az Egyesült Államokban.

 


Újabb bizonyíték rá, hogy az öregedés néhány kellemetlen tünetéhez kapcsolódhat valami jó is. Egy régóta folyó amerikai kutatás újabb eredményei azt sugallják, hogy a menopauza kezdetén tapasztalt kellemetlen hőhullámoktól, éjszakai verejtékezéstől szenvedő nők kockázata a szívbetegségekkel kapcsolatban mérhetően kisebb, mint az ezeket a tüneteket nem mutató kortársaiké.

Az ezt leíró tanulmány szerzője a Menopausa című szakfolyóiratban arról ír, hogy míg korábban azt gondolták, hogy a klimaxnak ezek a tünetei a magasabb vérnyomással és magasabb koleszterinszinttel vannak összefüggésben, a kutatás ennek az ellenkezőjét látszik bizonyítani. A hőhullámok okait még nem ismerjük pontosan, de most úgy gondolják, hogy a véredények kitágulása okozza őket, amelyet a klimaxszal járó hormonális változások idéznek elő.

A kutatás során 60 ezer nőt vizsgáltak átlagosan 10 éven át. Ez volt az első olyan kutatás, amely a menopauza tüneteit az idő függvényében vizsgálta a szívbetegségekkel és az azok által okozott halálozásokkal összefüggésben.

A kutatók remélik, hogy ez megnyugtatja a hőhullámoktól szenvedő asszonyok millióit.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!