kissebb méretnagyobb méret   
Kerényi Péter, 2011-03-23 21:30

Érdekességek egy színes életből

Számos sikerfilmet forgatott, de filmjeinél is színesebb életet élt. Szerdán, hetvenkilenc éves korában meghalt Elizabeth Taylor Oscar-díjas filmszínésznő.

 


Még tíz esztendős sem volt, amikor gyermekszínészként már első filmszerepét játszotta a There is One Born Every Minute című filmben. A hírnevet 1944-ben, még mindig csak tizenkét esztendősen A nagy derby című film hozta meg számára.. Az ötvenes években már Spencer Tracy partnere volt, de játszott Rock Hudsonnal és James Deannel is. 1960-ban megkapta a híres-hírhedt Kleopátra női főszerepét, első színésznőként törve át az egymillió dolláros gázsi-álomhatárt. A film azonban csak 1963-ra készült el és egyáltalán nem számított kasszasikernek.Két alkalommal is kapott Oscart, a Modern Kaméliás hölgy és a Nem félünk a farkastól főszerepéért. Az utóbbiban, akárcsak a Kleopátrában Richard Burton volt a partnere, aki nyolc házasságából az ötödik férje lett, de az egyetlen, akihez kétszer is feleségül ment. 1972 februárjában Budapesten is jártak együtt. Elizabeth elkísérte férjét Budapestre, és a magyar fővárosban ünnepelte 40. születésnapját. Az eseményen számos világsztár tette tiszteletét, mint például Grace Kelly, monacói hercegné. Valószínűleg a modernkor leghíresebb romantikus gyémántajándéka volt a 69 karátos Taylor-Burton körtealakú gyémánt, amit Richard Burton ajándékozott Elizabeth Taylornak. Itt Budapesten forgatták velük azt az interjút is, amelyet aztán a méltán híres David Frost show-ban láthattak az amerikai nézők.

Az Amerikai Filmintézet listáján Elizabeth Taylor a 7. helyet foglalja el minden idők legnagyobb női sztárjai között. 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, így azóta a színésznőt a „Dame” cím is megillette.

Taylor 1971-ben, 39 éves korában lett először nagymama, összesen kilenc unokával büszkélkedhetett.

Több mint egy hónapja feküdt a Los Angeles-i Cedar Sinai egészségügyi központban, ahol szerdán reggel négy gyereke vette körül, amikor „lelépett az élet szinpadáról”

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!