kissebb méretnagyobb méret   
2011-06-05 16:30

Szénanátha és társai

A tavaszi virágok már elvirágzottak, de az allergiaszezonnak még nincs vége. A nyár ezernyi virága, köztük a parlagfű még csak ezután bontja a szirmát, és szórja a levegőbe milliárdnyi pollenszemcséjét.

 


Az allergia különféle tüneteitől szenved a fél ország. Reggelente a metrón orrot fújó, könnyező embereket látni, sokan panaszkodnak kaparó torokról, beduguló vagy éppen csurgó orról, viszkető szemről. Mit tehetünk ezek ellen?

Először is csökkentsük a pollennel való találkozás valószínűségét!

- Lehetőség szerint szeles napokon minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Figyeljük a levegő pollentartalmának változásait például a www.pollenjelentes.hu vagy hasonló oldalakon.

- A kerti munkát próbáljuk valamelyik családtagunkra bízni, és csak a legszükségesebbekért menjünk ki a kertbe, ha a reggeli órákban tesszük ezt, viseljünk pormaszkot.

- Tartsuk csukva az ablakokat (az autóét is). A szúnyogháló nem véd a por, a penszégombák és a pollen ellen. Az allergének megtapadnak a ruházaton és a bőrön is, ezért kinti tevékenység után célszerű ruhát váltani és zuhanyozni is. Ne szárítsuk az ágyneműt a szabadban!

- Ne engedjük a kutyát, macskát az ágyon vagy a bútorokon heverészni, mert szőrükön is rengeteg pollen tapadhat meg.

- Ha a pollen-előrejelzés magas értéket mutat, már előre vegyük be az allergiagyógyszert!

- Tartsuk tisztán a ház levegőjét! A légkondicionálás nem olcsó mulatság, de ha megengedhetjük magunknak, telepítsünk ilyet a házba, és használjuk is.

- A szellőzőrendszerbe építtessünk pollenszűrőt (az autóban cseréltessük gyakran)!

- Páramentesítővel tartsuk a ház levegőjét szárazon!

- A takarításhoz használjunk HEPA szűrős porszívót, amely nem engedi vissza a levegőbe a parányi részecskéket.

- Allergiaszezonban szedjük fel a szőnyegeket, mert szálaik közt megtapadnak az allergén szemcsék, és minden lépésnél újra a levegőbe jutnak.

- Az ágyneműt a rávarrt címkén megengedett lehetséges legmagasabb hőmérsékleten mossuk.

- A régi portörlő rongyot cseréljük mikroszálasra, amely jobban összegyűjti a porszemcséket.

- Takarításkor viseljünk kesztyűt és pormaszkot!

Gyógyszerek

Egy sor szabadon vásárolható és receptköteles gyógyszer segíthet az allergiásoknak. Ezek között vannak kortikoszteroid orrspray-k, antihisztaminok, de akad enyhe hatású sóoldat, tengervíz tartalmú spray és orrcsepp is. Bármiféle orrcseppet vagy hasonlót legfeljebb egy hétig szabad orvosi előírás nélkül használni. Ha a tünetek fennmaradnak, mindenképpen kérjük az orvos segítségét.

Az allergiaszezon előtt lehet az immunrendszert befolyásoló kezelést folytatni, amellyel megelőzhetők vagy csökkenthetők az allergiás tünetek.

Alternatív terápiák

Sokan hisznek benne, vannak, akiknek használnak a különféle gyógynövény-kivonatok és homeopátiás szerek. Mielőtt ezeket megvásároljuk, beszéljünk a háziorvosunkkal, aki elmondja, hogy melyikben van olyan hatóanyag, ami tényleg használ.

A probiotikumok, az akupunktúra, a hipnózis és más allergiaűző programok inkább csak placebó hatást fejtenek ki, biztos tudományos bizonyíték nincs a hatásosságukra.

A rendszeresen fellépő allergiás tünetek enyhítése érdekében mindenképpen célszerű szakorvos véleményét és segítségét kérni, mivel a tünetek évről évre súlyosbodhatnak, és a nem megfelelő terápia többet árt, mint használ.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!