kissebb méretnagyobb méret   
2011-09-17 18:28

Őszi tippek a szép kertért

Ezen a hétvégén még hőség van, de küszöbön a hűvös idő, amikor már nehezebben dugja ki az ember az orrát a házból, és a kertet inkább a természet gondjaira bízná. Egy kis munkával viszont repülőrajtot biztosíthatunk kertünknek jövő tavaszra.

 


Szabaduljunk meg a beteg levelektől! Szedjük össze a virágágyásokból a beteg, foltos, fertőzött leveleket, és dobjuk ki őket. Beteg levél ne kerüljön a komposztba. Ha a földön maradnak, a betegséget okozó mikrobák tavasszal újraélednek.

Használjuk az avart! A fák lehulló aranyszínű leveleit söpörjük a bokrok tövéhez, szórjuk el a talajon! A levelek télen lebomlanak, és a giliszták természetes trágyává dolgozzák fel őket.

Vessük el az egynyári virágokat! A legtöbb egynyári virág magja már ősszel elkezd csírázni, a hó alatt pihen, és tavasszal korábban kel ki és borítja virágba kertünket, mintha csak tavasszal vetnénk el.

Ültessük el a hagymásokat! Ültessük el a tavasszal-nyáron virágzó hagymás növények hagymáit! Tipp: a hagyma méretének háromszorosa a megfelelő ültetési mélység.

Ültessük el az évelőket! Az évelő növények elültetésénél fontos szabály, hogy a begyökeresedéshez biztosítsunk 6-8 hetet a téli fagyok előtt. A talajt takarjuk utána mulccsal, fenyőágakkal vagy avarral, hogy megvédjük a kisebb fagyoktól. A fokhagyma ültetésére is az ősz a legalkalmasabb idő.

Osszuk el a túl nagyra nőtt évelőket! A tőosztással szaporítható évelő növényeket most szedhetjük szét több tőre. Használjunk éles ásót a feladathoz, aztán azonnal ültessük el az így nyert új töveket.

Folytassuk a cserjék és fák öntözését! Ahhoz, hogy túléljék a telet, fontos, hogy a fákat és a bokrokat a fagyok beálltáig öntözzük. Az ősz alkalmas idő a tűlevelű növények és örökzöldek kiültetésére is. Ne feledkezzünk meg a frissen kiültetett tövek öntözéséről!

Óvjuk szerszámainkat! A kerti szerszámokat és kisgépeket tisztán, szükség esetén beolajozva tegyük el télire. Mossuk ki a permetezőgépet, és ha kerti szerszámos bódéban tároljuk, ügyeljünk, hogy ne maradjon benne folyadék! A fagyok beállta előtt zárjuk el és vízmentesítsük a kerti csapokat, ürítsük ki a locsolócsöveket!

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!