kissebb méretnagyobb méret   
Antalfy Yvette, 2011-10-04 08:55

Tarantella nagymamák

Most múlik pontosan… címmel a Quimby együttes népszerű számára koreografált Mezőségi forgatóst mutat be Akácvirág Táncegyüttes az Erzsébetvárosban az Akácos udvarban.

 


Mottó:

„Táncolni kell, Uram!
A zene majd csak megjön valahonnan.”
(Kazantszakisz: Zorbász a görög)

Erzsébetváros, Akácfa utca 61. Egy földszintes ház az emeletes házak árnyékában. Kapuja fölött a felirat: Akácos udvar. (A házat anno Pollack Mihály építette, kinek nevéhez a Nemzeti Múzeum megálmodása is kötődik.). Ma Szociális Szolgáltató Központ működik e helyen. Itt próbál már 15 éve az Akácvirág Táncegyüttes. Tarantella Nagymamákként az idei Idősek Ki Mit Tud-ja, Hévízen megrendezett seregszemléjének harmadik helyezettjei voltak.

Az Idősek Klubnapjára vagyok hivatalos.

A műsor első felében Kéringer András és kis családja énekelteti meg a jelenlevőket. A négy különböző táncból álló bemutató közötti szünetekben pedig saját válogatásban magyar és olasz klasszikus darabokat adnak elő.

Az Akácvirág táncegyüttes repertoárja: a Sárközi ugrós, a Román táncok, a Szirtaki és a Tarantella...

Megtudom, hogy a ruhákat az együttes tagjai/pártolói tervezik és varrják, Jurszik Mária Magdolna (JMM) és Hargitainé - Sebestyén Ilonka személyében.

A próba hetente kétszer két óra, amely komoly teljesítménynek számít a 65 éves átlagéletkort figyelembe véve.

Az előadás után Győri Irénnel az együttes tagjával, valamint Szatmári Annával a klub foglalkoztatás szervezőjével és a táncegyüttes egyik legrégebbi táncosával beszélgetek a kezdetektől mostanáig tartó időszakról. Az indulásról: Juhászné Urbik Emőkéről (az Állami Népi Együttes és később a Honvéd Táncegyüttes táncosa volt), aki a szirtaki és a charleston lépéseit tanította a kezdetben öt - hat fős tánckarnak. Volt később tarantella, mambó, polka, üveges tánc és mazurka is.A kán-kán pedig egészen Franciaországig vitte a hírüket és őket magukat is. A kán-kán ruhákba 45 méter fodor került, melyhez az akkori polgármester és a Kötőjel Alapítvány anyagiakkal is hozzájárult. Az akkori intézményvezető, Kardos Anna nagyon sokat tett az együttesért (szervezte a fellépéseket, külföldi utakat).Többször szerepeltek különböző TV műsorokban is. Pl. Fókusz, Jakupcsek Show.

Nem sokkal ezután, egy nap Emőke elment e földi világból, de a tőle tanult tánclépések megőrizték őt az utókornak.Az Akácvirág Táncegyüttes táncmesteri és koreográfusi feladatait ezután Szilágyi Gyula balett művész vállalta fel, aki aktív korában az Operaház és a Madách Színház táncosa volt. Ezután jött a Macskák, az Ének az esőben, a Polonéz, a Palotás, a Sárközi ugrós, és a legújabb – a Mezőségi forgatós. Mára az örömtáncot tíz örökifjú nagymama járja. Mennek mindenhová, ahová hívják őket. Határon innen és túl sok a fellépés Martonvásár-Mártély-Franciaország-Görögország-Erdély-Ukrajna…

Az idén a hévízi Majerik Szálloda által szervezett Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud-on harmadik helyezést értek el a saját kategóriájukban. Várakozáson felüli volt az érdeklődés a részvevők számát tekintve. Tizenöt elődöntő előzte meg a végső megmérettetést.

A tervekről:

Az új bemutató egyik kedvenc darabja a Kiss Tibor-Szabó Attila (Quimby), a Csík Zenekar előadásában népszerűvé vált: Most múlik pontosan című zenéjére koreografált Mezőségi forgatós lesz.

Tehát: VII., Akácfa utca 61. szám alatti Akácos udvar, 2011. október 6-án, délután 2 órakorEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!