kissebb méretnagyobb méret   
2011-10-07 09:53

Lila ákác a Pesti Magyar Színházban

Tóth Manci, Csacsinszky Pali, a Liget, tangó, Lila Ákác… Szép Ernő örökifjú szerelmes története a Pesti Magyar Színházban.

 


Október 7-én este mutatja be a Jászai Mari színházzal együttműködve a Pesti Magyar Színház a biztos sikerre számító darabot. A sokszor előadott és megfilmesített történet Tóth Manci varrólány, Csacsinszky Pál szegény banktisztviselő és szépreményű költő, Margó a „privát” hölgy szerelmi sokszögét, az esetlen közeledések és beteljesülő és félebeszakadó szerelmeket rajzolja elénk az impresszionizmus laza ecsetvonásaival, felvillantva a békebeli Budapest különös figuráinak tarka színeit.

Déry Tibor írta a darabról: „Szép Ernő művészete s művészetének technikája: a szónak legnemesebb s legtisztább értelmében vett impresszionizmus. Nem az, amit a magyar írók többsége impresszionizmus gyanánt árul a közönségnek, nem az önkényes ötlet érzelmi lére eresztése, sem kitalált vagy talált hangulatoknak erőszakos s csak a maguk szépsége kedvéért történő betoldása az idegenkedő szövegbe, hanem a lélek egységes s egyetemleges, képszerű reagálása. E reagálás a megtéveszthetetlen, állati ösztön biztonságával történik, az író lelke csak a neki való, az őt megillető momentumokra rezonál, szinte kegyetlen semmibevevésével annak a - talán tág - világnak, melyet lelke nem fogadott magába. …. Impresszionizmusa tökéletesen egységes, egységes gondolatban, hangulatban - úgy érzelmes, mint humoros egyenkénti hangulataiban - stílusban, hasonlataiban s vizionárius képeiben. Ez egység biztosan tartja össze a lenge, napban tarkán csillogó pókháló gyengédségű írást.

A főszereplők, Crespo Rodrigo, Balsai Móni, Pápai Erika és a többiek varázslatos hangulatot teremtenek a nézőknek. A darabot Guelmino Sándor rendezte az általa kidolgozott szövegkönyvből.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!