kissebb méretnagyobb méret   
2011-10-19 09:06

Funkci-nyugdíjakról máshol is

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a kelet- és kelet-közép-európai uniós tagállamok közül Csehországban és Lengyelországban volt példa az egykori kommunista funkcionáriusok nyugdíjának utólagos csökkentésére.

 

 

 


A jóvátételi adóról a Fidesz hétfői frakcióülése után beszélt Lázár János, kifejtve, hogy az adó kivetését 56-os szervezetek kezdeményezték, majd Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő terjesztette a kormánypárti képviselőcsoport elé, amely még nem döntött róla. A befolyt pénzt 56-os szervezetek támogatására és 56-os túlélők megsegítésére fordítanák. Jóvátételi adó terhelné az egykori munkásőrök nyugdíját is.

Csehországban az egykori állambiztonsági alkalmazottak négyszáz eurós átlagos nyugdíja nem tér el a többi polgárétól. Ennek ellenére idén nyáron olyan módosítást fogadott el a prágai törvényhozás, amelynek értelmében a funkcionáriusok nyugdíját extraadóval sújtják, az így befolyt összegből pedig a kommunista rendszerrel szemben ellenálló csoportok volt tagjait támogatják. A változtatás idén november közepén lép hatályba - olvasható az intézet tanulmányában.

Mint írták, Lengyelországban a Polgári Platform vezette kabinet regnálása alatt, 2008 végén fogadta el a törvényhozás azt a változtatást, amelynek értelmében módosult az egykori funkcionáriusok nyugdíjának számítási módja, és a nyugdíjak értéke ennek következtében kevesebb mint a felére csökkent.

A módosítás az államvédelmi hatóságoknál és a politikai rendőrségnél 1944 júliusa és 1990 júliusa között dolgozókat érinti, jelenleg körülbelül 40 ezer embert. Az alkotmánybíróság döntése alapján nem vonatkozik a változtatás az 1981-es hadiállapot bevezetéséért felelős Nemzeti Megmentési Tanács egykori tagjaira.

A közlemény szerint Szlovákia a cseh példára reagálva "csupán annyit változtatott", hogy megtagadta a korkedvezményes nyugdíj jogát az állambiztonsági szolgálatok volt tagjaitól.

Románia és Bulgária esetében a nyugdíjak korrekciójára vonatkozó kezdeményezések ellenére eddig nem sikerült keresztülvinni hasonló intézkedéseket.

Forrás: MTIEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!