kissebb méretnagyobb méret   
2011-10-21 09:11

Jó űrrepülést!

Egy lépéssel közelebb kerültünk a mindenki számára nyitva álló űrutazáshoz. A héten Richard Branson, a különc milliárdos megnyitotta űrrepülőterét.

 


Branson régi álma a kereskedelmi – elméletileg bárki által igénybe vehető – űreszköz kifejlesztése, amelynek segítségével kirándulást tehetünk a föld körül. Az ehhez vezető úton fontos állomás a 209 millió dollárból az Új-Mexikó-i sivatagban létrehozott űrrepülőtér.

Itt fog állomásozni a Virgin Galactic társaság űrrepülőgépe, itt lesz az irányítóközpont, valamint az utasok felkészítését végző kiképző bázis. A megnyitón az állam kormányzóján kívül részt vett Buzz Aldrin, az első amerikai Hold-expedíció űrhajósa is.

Az első repülésekre előre láthatóan nem kerül sor a jövő év vége előtt. Ami az árakat illeti, ha valaki úgy gondolja, hogy egy egyszerű Föld körüli út túl drága a számára, jobb ha egy pillantást sem vet az árjegyzékre, amelyen 200 ezer dollárba kerül egy jegy. Egy űrhajó két pilótát és hat utast fog szállítani. Az utazás során a gép először 15 kilométer magasságba emelkedik – ez csak pár kilométerrel több mint az utasszállító repülőgépek utazómagassága, majd beindítják a rakétahajtóműveket, amelyek segítségével a gépet a hangsebesség négyszeresére gyorsítják fel, és a további emelkedés során elhagyják a Föld légkörének külső rétegét is. Az űrben az utasok hat percig élvezhetik a súlytalanság különleges élményét.

Az egész utazás körülbelül 3 és fél órát tart, és az utasoknak a repülés előtt részt kell venniük egy háromnapos kiképzésen az űrrepülőtéren. Csak az repülhet, aki testileg és szellemileg is alkalmas az útra. (Aki nem felel meg a feltételeknek, visszakapja a befizetett 20 ezer dolláros előleget.)

Ami a menetrendet illeti, a szervezők egyelőre heti egy járatot indítanak, de a cél a napi két felszállás. Eddig már 450 ember vásárolta meg jegyét.


 
 

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!