kissebb méretnagyobb méret   
2011-10-23 08:39

Nézz a lábadra!

A szem a lélek tükre, halljuk gyakorta, viszont új kutatások szerint a láb az egész testünké. A lábfejen bekövetkezett változások sok mindenre utalhatnak. Tekintsük végig, milyen tünetekre kell különösen figyelnünk.

 


Csakúgy mint testünk többi része, a lábunk is változik életkorunk előrehaladásával. Hajlamosabbá válik krónikus betegségekre és fájdalmakra, és a korábban is meglevő betegségek súlyosbodhatnak. A kor által okozott elhasználódás mellett a rossz szokások és más betegségek, például a diabétesz is jelentős károkat okozhatnak. Mivel a testünkkel történő dolgok a lábunkra is kihatnak, a lábon megjelenő tünetek hamar jelezhetik a bajt. Ha valakinek keringési problémái vannak, ha dohányzik, ha rosszul vagy helytelenül táplálkozik, a lába is kárát látja.

Tünetek és jelentésük

Száraz vagy repedező bőr. Az ember arca nem az egyetlen olyan testrésze, amin meglátszik a kor. Ahogy öregszünk, a bőrünk elvékonyodik és szárazabbá válik a lábunkon is. Bár a száraz bőr nem jelent túl nagy problémát, a kis repedések utat nyithatnak különféle fertőzéseknek. Legtöbb esetben a rendszeres hidratálás megoldja a problémát, de a be nem gyógyuló kis sebek betegség, például diabétesz tünetei lehetnek.

Hámlás és viszketés. A száraz bőr lehet gombafertőzés tünete is, főleg, ha hámlással, viszkető érzéssel, korpaszerű tünetekkel és gyulladással is együtt jár. A gombák többnyire a meleg, nedves területeket kedvelik, a lábujjak közötti nedves helyeket, ahonnan a lábujjak körmeire is tovább terjedhetnek. Gombafertőzést nagyon könnyű kapni, főleg, ha valaki mezítláb járkál a strandon és az öltözőben. A legjobb védekezés a lábbeli és a láb szárazon és tisztán tartása. Használjunk lábhintőport, ha szükséges.

Vastag, sárga körmök. Ez is lehet az öregedéssel összefüggő normális jelenség, de lehet a körömgomba tünete is. A körömgomba eltávolítása nem egyszerű, mert a szokásos gombaölő krémek nem hatolnak át a köröm szarurétegén, és nem érik el a fertőzést, a szájon át szedhető szisztémás gombaölőknek viszont mellékhatásaik vannak és májkárosodást is okozhatnak. A gyógyszertárakban vannak speciális körömgomba elleni szerek, amelyek vivőanyaga át tud hatolni a körmön, és egy újfajta lézeres kezelés is terjedőben van. A köröm sárga színét okozhatják különféle körömlakkokban levő vegyi anyagok is.

Fekete vagy sötét körmök. Ezek oka többnyire valamilyen sérülés, a színt a köröm alatt levő megalvadt vér okozza. Egy ilyen sérülés viszont hajlamos lehet elfertőződésre. Az elszíneződött körmökre oda kell figyelni, különösen, ha valakinek diabétesze van.

Benőtt lábkörmök. Ezt okozhatja a nem megfelelően végzett lábápolás, sérülés, örökletes vagy lábszerkezeti probléma. A köröm a bőr alá nő be, és fájdalmat okoz. A túl szűk cipő is késztetheti a körmöket ilyen rossz irányú növekedésre, ez lehet az oka annak is, hogy az a probléma gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Szerencsére egy jó pedikűrös segíthet a gondon. A legtöbb esetben ez a probléma megelőzhető: ügyeljünk rá, hogy a körmöket rendszeresen és szabályosan vágjuk, és viseljünk kényelmes cipőket.

Fájdalom. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy ne tekintsünk rá úgy, mint normális dologra. A láb fájdalmát okozhatja ízületi betegségtől kezdve számos más kór is. Mindenképpen forduljunk orvoshoz a láb fájdalmával.

Sarokfájdalom. A talp és a sarok fájdalmát mechanikai probléma okozhatja, például, ha láb ízületei nincsenek jól kiegyensúlyozva. Ez nemcsak a lábfejben okozhat fájdalmat, hanem hatással lehet a térdízületre, a csípőre és a hátra is, sőt még a nyak fájdalmát is okozhatja. A megfelelő lábbeli, esetleg lúdtalpbetét sokat segíthet.

Lábujjfájdalom. Lehet, hogy csak rándulás okozza, azonban gyanakodhatunk más bajra is. A nagylábujjat szívesen támadja meg a köszvény, egy olyan anyagcsere-betegség, amelynek során a test más részeiből a húgysav felhalmozódik és kristályos formát ölt az ízületi tokokban, ezáltal gátolva az adott ízület mozgását. A hirtelen fellépő fájdalom, a pirosság és duzzanat sérülés látszatát keltheti, éppen ezért a köszvényt többnyire csak akkor diagnosztizálják, ha a tünetek már többször jelentkeztek.

Bokaduzzanat. Ezt hivatalosan végtagödémának nevezik. Az ilyen tünettel célszerű mihamarább orvoshoz fordulni. A duzzanatot sokszor az okozza, hogy testben túl sok folyadék van, amely az alsó végtagokban gyűlik össze. Az ok sokszor elég súlyos, a szív vagy a vesék betegsége, vagy egy vérrög az erekben. Ha a tünetet légszomj és/vagy mellkasi fájdalmak kísérik, azonnal keressük orvos segítségét. A duzzanat lehet gyógyszerek mellékhatása is, például különféle hormontartalmú vagy vérnyomás-szabályozó szereké, de erről is tájékoztassuk kezelőorvosunkat.

Bizsergés és zsibbadás. Mindannyian ismerjük azt az érzést, hogy „elaludt a lábunk”, de a rendszeres bizsergés és zsibbadás idegrendszeri vagy keringési rendellenesség tünete is lehet. Okozhatja vitaminhiány, autoimmun rendellenesség vagy bizonyos gyógyszerek. A diabéteszben szenvedő betegek esetében is lehet az ok a megromlott keringés vagy az idegrendszer károsodása. A zsibbadás okát meg kell vizsgáltatni, mivel lábfekélyt vagy csontproblémát is jelezhet, amelyek hirtelen fordulhatnak rosszabbra.

Szokatlan kinövések. Igen a rák akár a lábon is előfordulhat. Ezért minden szokatlan kinövés vagy más kóros elváltozás figyelmet igényel. Mindazonáltal ennél gyakoribb elváltozás a negyedik és az ötödik lábujj között egy duzzanat, az úgynevezett neuroma, amely az idegek kóros (de jóindulatú) növekedéséből ered. Az ok itt is lehet a nem megfelelő cipő vagy csontrendszeri probléma, amelyet megfelelő ortopéd cipő viselésével lehet korrigálni.

Összefoglalva: ne hanyagoljuk el lábunkat, és ne törekedjünk rá, hogy együtt tudjunk élni a fájdalommal. Sok problémát egyszerűen lehet kezelni és gyógyítani, és a lábon jelentkező tünetek vizsgálatával a szervezet más részének betegségei is felderíthetők, könnyebben gyógyíthatók.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!