kissebb méretnagyobb méret   
2011-11-06 08:39

Jönnek a robotok!

A robotok meghódítják a fodrászatokat, a kórházakat, az iskolákat, sőt, talán az otthonokat is (ha eddig még nem érkeztek volna meg).

 


Remélhetőleg nem válnak valóra a sci-fi szerzők rémálmai azokról az időkről, amikor a robotok átveszik az uralmat a Földön. Egyelőre a bonyolult, monoton és nehéz munkát veszik át egyre több területen az emberektől. A szakemberek szerint hasonló változások előtt állunk, mint amit a 80-as évek hoztak a számítástechnikában az otthoni gépek elterjedésével. Számos iparágban a szerelő, festő, rakodó munkákat teljes egészében robotok végzik, de elterjedőben vannak az egészségügyben is, és várhatólag tömegesen törnek be a háztartásokba is. Nem azokra a konyhai robotgépekre kell gondolnunk, amelyek eddig is felaprították a zöldségeket, kidagasztották a tésztát, hanem olyanokra, amelyek teljes munkafolyamatokat végeznek el. Pl. a takarítórobot feltérképezi a szobát, a bútorokat kerülgetve jár körbe, porszívózik, ahol szükséges, előtte lefújja port a bútorokról, amikor az akkumulátora fogytán van, megkeresi a töltőt, rácsatlakozik, feltölti magát, majd ott folytatja, ahol abbahagyta.

A kórházakban operáló robotok már most is képesek precízen elvégezni olyan műtéteket, amelyeket a sebészek sokkal nagyobb vágásokkal tudnának csak kivitelezni.

Nézzük, mit ért el a robotika az elmúlt néhány évben:

Tanító robotok. A Tiro nevű különlegesen fejlett robot egy dél-koreai iskolában az angol tanár asszisztenseként működik. A robotfejlesztők készítettek olyan robotot is, melye sikerrel vesz részt az autista gyerekek oktatásában. Úgy tűnik, hogy ezek a gyerekek jobban hangot találnak és szívesebben kommunikálnak a kiszámítható robottal, mint az emberekkel.

Robotszolgák. Ezek egyre inkább emberhez hasonlatos példányok jól bevethetők eligazító munkatársként a postahivatalokban és a múzeumokban, segíthetnek a rendőrségnek az utca szemmel tartásában. Vannak már a házimunkában használható, a mosást, vasalást elvégző vagy a medencét, akár vízelvezető árkokat kitakarító robotok is.

Gondozó robotok. Japánban nagyszabású fejlesztő program keretében készítenek olyan robotokat, amelyek az idősödő társadalom igényeihez illeszkedő feladatok ellátásra képesek. Ezek között van hangfelismerő kerekesszék, ételt felszolgáló robot, és izomerősítő robotruha is. Robotok segíthetnek a jövőben a stroke-ból felépülő betegeknek is.

Személyi edző. Kifejlesztettek már a fitnesz iparban dolgozó végtelen türelmű személyi edzőt is, akivel a legügyetlenebb tanítványnak se lehet olyan érzése, hogy az edzője elunja sikertelen próbálkozásait.

Robotsebész. Az USA számos klinikáján működik már a da Vinci nevű sokkarú segéderő, amely az embernél gyorsabban és precízebben, valamint sokkal kisebb vágásokkal végzi a rutinműtétek sorát.

Gépfodrász. Egy új japán hajmosó robot 24 ujját használja a háromperces mosás-masszázs-öblítés procedúra során. A hajszárításhoz további öt perre van szüksége. A robotot olyan gyengédre tervezték, hogy idős embereknek, kórházban ápolt betegeknek is segítségére lehet.Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!