kissebb méretnagyobb méret   
2011-11-07 16:13

Pár szó a fejfájásról

Az esetek többségében a fejfájást nem komoly dolog okozza, de néha súlyos betegséget, akár agydaganatot is jelezhet. Az alábbiakban egy pár fontos tény a fejfájásról.

 


A modern élet szinte együtt jár a fejfájással. A WHO felmérése szerint a fejlett országokban a feszültség által okozott fejfájás a férfiak kétharmadát és a nők több mint 80 százalékát érinti. Húsz felnőtt közül egynek minden nap fáj a feje.

A stressz az egyik nagy kiváltó ok, de fajfájást okozhat az arcüregek vagy a homloküreg fertőzésétől kezdve az alvási rendellenességeken és a dehidratáción keresztül a depresszióig és az influenzáig. Ahogy a bevezetőből is kiderül néha súlyos okok is állhatnak a háttérben, miközben a fejfájások 99 százaléka nem komoly.

Felmerül a kérdés, hogy lehet felismerni, ha a fejfájás valami súlyosabb betegség tünete. Sajnos nincs egyszerű módszer, és ehhez még hozzájárul az is, hogy az agydaganatban szenvedő emberek legalább felének nem is fáj a feje.

Fejfájás vagy agytumor?

Az alábbi tünetek arra utalhatnak, hogy valakinek agydaganata van, de közel sem biztos, hogy az van a háttérben. Mindenesetre érdemes velük orvoshoz fordulni. Az agydaganat diagnózisát csak bonyolult vizsgálatsorozat után lehet felállítani.

A fejfájás sokkal erősebb reggel. A szakemberek szerint az agydaganat által okozott fejfájás tipikusan reggel kezdődik, és néha olyan erős, hogy a beteg felébred tőle. Az ilyen fejfájások a nap előre haladtával enyhülnek. Ezekkel ellentétben a nap közben keletkező fejfájásokat, amelyek estére még erősödnek is, rendszerint a stressz és a napközben felhalmozódó feszültség okozza.

Egyéb tünetekkel kísért fejfájás. A tipikus „agydaganat-fejfájásoknak” rendszerint más kísérő tünetei is vannak, például látási problémák, nyugtalanság hányinger vagy hányás (ami szintén reggel súlyosabb). Más fontos jel lehet a nehezebb beszéd, zavartság, memóriavesztés vagy személyiségzavarok. A fejfájást kísérhetik feltűnőbb jelek is, mint a gyengeség vagy az egyik oldal bénulása.

Eddig nem tapasztalt fajta fejfájás. Csakúgy mint más problémák esetén, ha az ember változást tapasztal a testében, érdemes rá odafigyelni. Ha az embernek általában nem szokott fájni a feje, vagy másféle fejfájást érez, mint korábban, jelezheti, hogy valami baj van. Különösen figyeljünk rá, ha a fejfájás rosszabbodik köhögés, testgyakorlás vagy szex közben, esetleg a testtartás megváltoztatásával, például lehajlásnál vagy letérdelésnél. Ha a fejfájás nem múlik el a korábban bevált gyógymódoktól, szintén adhat okot aggodalomra.

Az idők során egyre erősödő fejfájások. Ha az ember úgy érzi, hogy a fejfájásai napokig, hetekig vagy hónapokig kitartanak, ha akadályozzák a munkában, az iskolában és az otthoni életben, célszerű naplóban rögzíteni a tüneteket és a gyakoriságot, erősséget, hogy megmutathassuk az orvosnak.

Egyéb tünetek, amikre érdemes odafigyelni. Bár az alábbiak általában nem a daganat tünetei, érdemes velük orvoshoz fordulni

- ha a fejfájás hirtelen kezdődik és erős

- ha fejsérülés vagy más trauma után kezdődik a fejfájás

- ha a fejfájást zsibbadás, fülcsengés, a fül vagy a szem körüli fájdalom vagy a nyak merevsége kísériEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!