kissebb méretnagyobb méret   
MTI, 2011-11-11 08:27

Mamutbébi a CT-ben

Ljuba és Hroma, a Szibériában előkerült két mamutbébi titkait fürkészték ki CT-vizsgálat segítségével a Michigani Egyetem őslénytani múzeumának paleontológusai, akik az eredményeket a Gerinces Őslénytani Társaság (Society for Vertebrate Paleontology) közgyűlésén ismertették be Las Vegasban.

 


Ljubára 2007-ben találtak, korát 42 ezer évesre becsülik, Hroma két évvel később került napvilágra sokkal ősibb üledékes rétegből. Ljuba nőstény, a feltételezések szerint a sár ejtette foglyul és megfulladt. Hromáról korábban azt hitték, hogy lépfene végzett vele, további kutatások kimutatták, hogy valamilyen más okból múlt ki. Eredetileg hímnek tartották, ám a belső szerveinek CT-vizsgálata bebizonyította, hogy nőstényről van szó - olvasható a LiveScience (http://www.livescience.com) tudományos hírportálon.

"A mamutok esetében, mint bebizonyosodott, a külső nemi szervek megtévesztőek lehetnek, az, amit a péniszének tartottunk, a csikló volt" - magyarázta a félreértést David Fisher paleontológus.

Bár mindkét mamutbébi ugyanahhoz a fajhoz tartozott, csontvázaik között jelentős különbségeket mutatott ki a komputertomográfia. Ljuba mellső lábai lényegesen hosszabbak, mint Hromáé, utóbbinál viszont csonttaréjt mutattak ki a jövendő agyarak helyén, amely a fiatalabb mamutbébinél nincsen.

Mint a kutatók rámutatnak, még korai bármilyen következtetést levonni, hogy ezek a csontrendszeri különbségek mit is jelentenek, ám vélhetően evolúciós változásokról van szó.

A CT-vizsgálat megmutatta a kismamutok gyomortartalmát, amelyből következtetni lehet a jégkorszaki étrendre, valamint az ormányosok életmódjáról is elárult ezt-azt. Így például "Ljuba" veséi sokkal nagyobbak, mint ez várható lenne. A kutatók feltételezése szerint a nagyobb vesék jobban "feldolgozták" a vizeletet, kiválasztva a salakanyagokat, a megtisztított folyadék nagyobb részét pedig újrahasznosította a szervezet.

"Igen hideg környezetben éltek, ahol az elérhető víz fagyott formában létezett. A vizeletürítéssel sok folyadék távozhatott, amelyet hó vagy jég fogyasztásával pótolhattak, ami szintén hideg. Így a szervezet számára optimálisabb volt, ha újrahasznosította a vizeletet. Senki sem feltételezte, hogy a mamutok élettanilag így alkalmazkodtak a hideghez" - hangsúlyozta David Fisher.

Forrás: MTI

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Anonymus 2011-12-24_01:50:16_#1

ugg boots cheap
UGG Classic Cardy
Buy Genuine UGG Boots
UGG Sale Cheap
Bailey Button UGG
.Generally speaking, the proper way to match oneself pertaining to snowboarding activity is to own right snowboarding gear and often.

This simply means dressing with layers because that might allow typically the snowboarder to adapt to sudden adjustments in temps and drop layers which have been not requested and reduces the risk for overheating or even pushing an excess of the limits of stamina.The significant concerns for you to successful layering are to last warm, weigh the most suitable amount in addition to manage seepage and pack the best number involving layers.This may perhaps mean using the three stratum system which is designed for the flavor winter sports.

One could start off with knickers and socks which is called the interior layer this also snowboarding gear aids you to trap warmth with body while too wicking moisture off from the pores and skin

---