kissebb méretnagyobb méret   
2011-12-13 08:57

Betlehemijászol-kiállítás

Átadták a betlehemijászol-pályázat győzteseinek járó díjakat; a Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án nyílt jászolkiállítás nyertesei között szinte minden képzőművészeti ág alkotója képviselteti magát.

 


Szobrász, keramikus, csipkeverő, bábkészítő, foltvarró, ikonfestő és csuhéfonó művészek alkotásai láthatók a múlt héten megnyílt 18. betlehemijászol-kiállítás tárgyai között. A legkülönlegesebb betlehemi jelenetek készítői hétfőn a múzeum dísztermében vehették át díjaikat.

Nem csak hivatásos művészek kaptak elismerést: a zsűri jutalmazott alkotócsoportokat, amatőr művészeket, óvodai csoportokat, fogyatékkal élő művészeket és egy egészen kicsi, családi alkotócsoportot egyaránt. Egy édesanya gyermekeivel együtt készített betlehemet: papír-rajz királyokkal és építőkockákból készült alkotásukhoz gyermekei koruk és ügyességük alapján járultak hozzá.

Díjaztak emellett csipkéből készült képet, vagy a betlehemi királyokat és a Szent Családot ábrázoló bábokat, csuhéból készült kis Jézust, vagy kőből faragott, a Szent Családot ábrázoló szobrot is.

A pályázat nem csak Jézus születésének klasszikus ábrázolását engedélyezte, várták a kreatív, a karácsony üzenetét közvetítő, vagy a karácsonyhoz és az adventi hagyományokhoz kapcsolódó alkotásokat is. Így juthatott a díjazottak közé a pásztorok tarisznyáját rekonstruáló szőttes vagy egy látássérült művész adventi koszorúja is.

Fehér György, a múzeum igazgatója kiemelte: nagyon büszke rá az intézmény, hogy 18. alkalommal adhat helyet ennek a különleges tárlatnak és nagy öröm a szervezők számára, hogy minden évben egyre több, egyre színvonalasabb munka érkezik.

A pályázatra beérkező alkotásokat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia képviselőiből álló zsűri értékelte és ők választották ki a kiállításra kerülő műveket, valamint azokat a művészeket, akik külön díjazásban is részesültek.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes ünnepi beszédében hangsúlyozta: "ezek az alkotások a magyar kultúra élő, eleven részét képezik, így fontos, hogy minél nagyobb teret kaphassanak ezek a művészek, és mesterségüket gyakorolhassák, taníthassák".

"A kézműipari szakmák nagyon nehéz helyzetben vannak ma Magyarországon. Nagyon fontos megőrizni ezt a különleges értéket és biztosítani kell a lehetőséget a felnövekvő generációknak is, hogy megismerhessék, megtanulhassák és továbbörökíthessék ezeket a nemzeti kultúránk részét képező szakmákat" - fogalmazott Gergely Imre, a Magyar Kézművességért Alapítvány titkára.

A 220 alkotás január 15-ig látható a Mezőgazdasági Múzeumban, a tárlat mellett megvásárolható a díjazottak munkáit összefoglaló, három nyelven kiadott színes fotóalbum is.

Forrás: MTIEddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!Legyél te az első aki hozzászól!