kissebb méretnagyobb méret   
2012-02-27 14:28

Év az aktív időskorért az Unióban

Az Európai Unió Bizottsága 2012-t az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás évének nyilvánította. Ezzel fel akarják hívni a figyelmet az egészséges életmódra, az öregkor egészséges megélésének lehetőségére.

 


Az aktív öregedés programja a mostani 50-60-aok számára lehetőséget kíván adni rá, hogy

tovább maradjanak a munka világában, és megoszthassák tapasztalataikat,

aktív szerepet játsszanak a társadalomban,

olyan egészséges és teljes életet élhessenek, amilyen csak lehetséges.

A program egyik kulcsfontosságú tényezője a gyorsan öregedő társadalomban a nemzedékek közötti szolidaritás fenntartása és erősítése.

A politikusok és döntéshozók számára a legfontosabb feladat ebben a vonatkozásban az, hogy javítsák az aktív időskor és a hosszabb független életmód feltételeit a foglalkoztatás, az egészségügy, a szociális szolgáltatások, a felnőttoktatás, az önkéntes munka, a telekommunikációs és információtechnológiai szolgáltatások és a közlekedés terén.

Az európai társadalmakban az idősebb korosztály tagjainak száma és a teljes népességhez viszonyított aránya rohamosan nő. Az egész társadalom érdeke, hogy az emberek minél tovább legyenek képesek gondoskodni önmagukról és közvetlen hozzátartozóikról, ezéltal csökkentve az állam és az összes adófizető ezzel kapcsolatos terheit.

Az Európai Év fel kívánja kelteni a figyelmet a fentiekre, és lehetőséget akar teremteni rá, hogy a legjobb megoldások elterjedjenek az egész kontinensen. A cél elsősorban a politikusok és a szakemberek felhívása arra, hogy tűzzenek ki megfelelő célokat, és jelöljék meg az ahhoz vezető utakat, valamint gondoskodjanak a szükséges forrásokról és azok korrekt felhasználásáról. A program célja, hogy 2012 után is ébren tartsa ezt a kérdést, és hosszú távra biztosítsa Európában az aktív és egészséges időskor lehetőségét.

(A képen az év megnyitója alkalmából rendezett koncert)

Eddigi hozzászólások

Hozzászólok

Amennyiben szeretnél hozzászólni, registrálj és jelentkezz be oldalunkra!csirszil 2012-06-03_08:23:58_#1

SZENIOR ÖRÖMTÁNC
Egyre hosszabb ideig élünk, és egyre egészségesebbek vagyunk. Nem mindegy, hogy földi létünk utolsó harmadát hogyan éljük meg: szomorkodva, saját kis világunkba bezárkózva, átadva magunkat a fokozatos elbutulásnak vagy derűsen, életkorunknak megfelelő rendszeres mozgást végezve és barátokkal körülvéve.
A nyugati országokban már évtizedek óta ?feltalálták? a Szeniortáncot. (Még világszövetségük is van, aminek 13 európai ország és Brazília a tagja.) A szenior örömtáncosok a táncolásra, mint kíméletes sporttevékenységre tekintenek. Még partnerről sem kell gondoskodni, hozzánk EGYEDÜL is lehet jönni, ami azért előnyös, mert ebben a korban már sokan megözvegyültek, elváltak, a gyermekeik elkerültek a szülői házból. Az elmagányosodott nő vagy férfi a Szenior Örömtáncosok között baráti közösségre talál.
Miért hasznos a Szenior Örömtánc? Dolgoznak az izmok, munkára van fogva a tüdő, a szív. Köztudott, hogy a csontritkulás egyik ellenszere a rendszeres mozgás. De mindezeknél is fontosabb, hogy a táncoktató rendre újabb és újabb tánckombinációkat tanít. Meg kell jegyezni azok sorrendjét, koncentrálni kell arra is, hogy melyik lábbal hova lépjünk, eközben milyen mozdulatot teszünk a kezünkkel stb. Az agyból kiindulnak a parancsok az idegpályákon át az izmokig, és ez sorozatosan ismétlődik. Könnyen belátható, hogy az ilyen gyakorlatok milyen jótékony hatással vannak az idősödő ember mentális karbantartására. És akkor még nem beszéltünk a muzsika lélekemelő voltáról! A vérpezsdítő ritmusok vagy az andalító zenék visszaröpítik az embert egykori fiatalságába.
Honlapunk: www.oromtanc.eoldal.hu

Csirmaz Szilvia
a Szenior Örömtánc Klub elnöke
T.: 70/223-40-70


---